Höga dödstal. Oktober har varit en påfrestande månad för USA:s trupper i Irak.
Höga dödstal. Oktober har varit en påfrestande månad för USA:s trupper i Irak.

061024: USA måste lämna Irak

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det går inte längre

att blunda för faktum. Irakkriget är ett gigantiskt misslyckande. Uppemot 100 irakier dör varje dag i det sekteristiska våldet och så långt under oktober har 86 amerikanska soldater mist livet, vilket gör månaden till en av de blodigaste hittills för USA. Något måste därför göras; frågan är bara vad. Ett antal förslag cirkulerar i debatten - alltifrån att låta en junta ta över ledningen till att dela Irak i tre delar eller att packa ihop och lämna Irak åt dess öde. Gemensamt för alla dessa förslag är att de är usla. Att göra rent hus med den folkvalda regeringen vore att sända förödande signaler både till det irakiska folket och till regionen i stort. Dessutom finns det ingen kraft i dagens Irak som är stark nog att påtvinga resten av landet sin vilja. Idéer om att dela Irak i tre självständiga stater eller enligt en federal modell kan verka tilltalande i teorin, men i praktiken skulle det sätta i gång en etnisk rensningstragedi utan like. Om USA skulle packa ihop och lämna i morgon väntar ett liknande scenario. Dagens inbördeskrig skulle eskalera till ett totalt blodbad som troligen skulle dra in grannländerna i striderna. I detta kaos skulle al-Qaida kunna ta makten över betydande delar av landet och upprätta en gudsstat med terrorn som livsluft.

Så vilka alternativ återstår?

För att hitta vägen ut måste USA inse vad som gick fel på vägen in. Det stora misstaget var att USA skaffade sig alldeles för många fiender när man invaderade Irak. Genom att peka ut grannländerna Iran och Syrien som ondskefulla regimer som stod näst i tur gjorde Bush det till en överlevnadsfråga för dessa regimer att sabotera utvecklingen i Irak. De märkliga motiven till Irakkriget i kombination med Bushs oreserverade stöd för Sharons Israel skapade dessutom en enorm misstro i arabvärlden mot USA:s egentliga syften. En hel ny generation jihadister tolkade Irakkriget som en del i korsfararnas plan att söndra och lägga den muslimska världen under sig. Slutligen skapade USA snabbt dödsfiender i Irak genom att rensa ut armén och skapa en känsla hos sunniterna av att de hade allt att förlora på den nya ordningen.

Vägen ut ur Irak för USA

går därför via smärtsamma försoningsprocesser såväl i Irak som i regionen i stort. Sunniterna måste lockas att lägga ner sina vapen med hjälp av amnestier, garantier om att oljan ska fördelas rättvist, ett slut på avbaathifieringen och shiamilisernas framfart samt en amerikansk tidtabell för att lämna Irak. Samtidigt måste USA vara berett att sträcka ut handen till Iran och Syrien. Iran bör frestas med en "grand bargain" där landet erbjuds säkerhetsgarantier, slopade sanktioner och normaliserade relationer med USA om landet lägger ner sitt kärnvapenprogram och slutar söndra i Irak och på andra håll i Mellanöstern. Syrien bör erbjudas en liknande möjlighet att komma in i värmen. USA bör pressa Israel att inleda fredssamtal med Syrien om att återlämna Golanhöjderna. En sådan kontrollerad reträtt från Irak under låt säga en tvåårsperiod är det minst dåliga av alla dåliga alternativ som står till buds. Det finns sannerligen inga garantier för att det lyckas med tanke på det säkerhetsvakuum som råder i Irak. Men alternativen - att lägga benen på ryggen och låta Irak gå under eller att bara hänga i trots att den amerikanska närvaro ständigt kastar nya vedträn på terrorbrasan - är trots allt sämre.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag