061012: Slut i rutan?

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Lars Ohly sken av skadeglädje

när han i riksdagens partiledardebatt gav regeringen titeln "kriminellas revansch i samhället". Det är givetvis allvarligt att kulturminister Cecilia Stegö Licensskolkaren Cecilia Stegö Chilò - vingklippt kulturminister Chilò skolkat från tv-licensen. Men det verkligt allvarliga består i att hon inte upplyst Fredrik Reinfeldt om saken. Och med en sådan vingklippt kulturminister får regeringens kulturpolitik svårt att lyfta. Gissa om Reinfeldt i sitt inre kokar av ilska. Men han tvingas nu i offentligheten vända andra kinden till och ge Cecilia Stegö Chilò "en andra chans". De innersta bevekelsegrunderna för sitt licenskolk vet Stegö Chilò bara själv. Det händer att nyliberaler, annorlunda liberaler, anarkister och andra vägrar att betala sin licensavgift av ideologiska skäl; i protest mot "statstelevisionens tyranni". Och för vissa kan det kännas skönt att förpacka ren snålhet i ett paket med vackra ord om civil olydnad. En pikant detalj är att just Stegö Chilò jobbat som inrikespolitisk kommentator på licensfinansierade Sveriges Radio, som högeralibi mot socialdemokraten Björn Elmbrant.

För att verkligen se till

att de kriminella får sin revansch i samhället måste Cecilia Stegö Chilò visa att hon är en duglig minister, och att hon dessutom kan omsätta sina personliga erfarenheter i praktisk politik. Cecilia Stegö Chilò kan peka på hur enkelt det faktiskt är att licensskolka och det otidsenliga i att finansiera public service-medierna med avgifter, samt att använda stasi-personal som spionerar på folket med pejlingsutrustning. Den som försvarar avgiftsfinansiering av just SVT:s författarintervjuer bör också i konsekvensens namn förespråka avgiftsfinansierade bibliotek. Att just licenssystemet skulle garantera något slags oberoende från politikerna är rent nonsens. Precis som med andra skatter är det riksdagen som beslutar om tv-apparatskattens nivå. Och vem har då makten att utse styrelseordföranden i SVT? Jo, regeringen. I ren Berlusconi-anda utnämnde Göran Persson sin gamle vice statsminister Lars Engqvist till SVT-boss. En kulturminister måste slåss för public service och dess kvalitetssatsningar i ett medielandskap i blixtsnabb digital förändring. Klarar licensskolkaren Stegö Chilò detta?

I sak handlar

det om att samordna och slå ihop public service-företagens resurser och låta vinsterna från rationaliseringen gå till programverksamheten. Uppdelningen i Sveriges Television i och Sveriges Radio är rena rama stenåldern när distributionsformerna är digitala. Vad hindrar egentligen SR från att sända webb-tv på sin hemsida, mer än att det finns starka särintressen som bromsar detta? SVT:s desperata jakt på tittarsiffror, under det bisarra slagordet "bevara betalningsviljan för tv-licensen", hotar nu samhällsjournalistiken. Klarar verkligen licensskolkaren Stegö Chilò att bryta denna nedåtgående spiral? Hon kan i alla fall tacka sin regeringskollega för den andra chansen. Om det inte hade varit för Borelius barnflicke-äventyr, så talar mycket för att Stegö Chilò hade fått kicken av Fredrik Reinfeldt. Med den berättigade motiveringen att hon inte lagt alla obetalda tv-licenser på bordet framför honom. En minister som missbrukat sin statsministers förtroende brukar bli en svag minister.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag