060922: Gröna vågen

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Fredrik Reinfeldt bar ofta

orangefärgade slipsar under valrörelsen. Alliansens färg. I framtiden vill vi se honom i turkost. Det blåa blocket måste kort sagt bli grönare. De borgerliga måste inse att miljöpolitik inte är en röd fråga. Det är en modern fråga. Miljöanalfabeter är framtidens förlorare. I Kalifornien regerar Arnold Schwarzenegger, en republikan som befinner sig några hundra mil till höger om Fredrik Reinfeldt. Men Schwarzenegger har helt bekvämt slunkit ner i Kaliforniens miljömedvetna tradition. Han har signerat världens hårdaste miljölag. Den sätter höga, konkreta mål för solenergianvändning i privatbostäder och slår fast att det ska finnas en vätgasmack på var 30:e kilometer längs Kaliforniens stora vägar år 2010. Bilindustrin har han hotat: Utveckla motorer med bränsleceller och vätgas i tankarna! Och det allra senaste: Kalifornien stämmer amerikanska och japanska biltillverkare. De förstör naturen med sina utsläpp, nu är det dags att de betalar! Det är ord och inga visor.

Bakgrunden till Kaliforniens krig

mot bilutsläpp är för övrigt lärorik. För några decennier sedan var luften i Los Angeles livsfarlig. Men på grund av arkitektur och tradition var det otänkbart att bygga ut en fungerande och säker kollektivtrafik. Biltullar var således inte att tänka på. Då uppenbarade sig nöden som uppfinningarnas moder. Katalysatorn uppfanns i Kalifornien och sedan dess har miljöbilen varit ett kroniskt kaliforniskt projekt. Av Kalifornien kan Alliansen lära sig att det svenska sättet att hantera miljöproblem kan och bör breddas. Skattevapnet ska alls inte förkastas som politiskt styrmedel - biltullar i Stockholm, exempelvis, är en absolut konstruktiv idé i en svensk kontext. Men det finns gränser för hur mycket folk kan och vill betala i det korta perspektivet för att få en bättre miljö på lång sikt. Sådan är den mänskliga naturen och den enskildes livsvillkor.

Miljöpartiet låtsas gärna

att det inte är så. Under TV4:s partiledardebatt talade Maria Wetterstrand om folk med oljepannor i sina villor som om de var lite dumma i skallen. Men sanningen är att många svenskar inte har råd att slänga ut oljepannan, trots subventioner. Det förhållandet borde mp erkänna. När det framkom att miljöpartister kör de mest miljöfientliga bilarna av alla politiker svarade ju Peter Eriksson att det beror på att mp-politikerna är yngst och fattigast. Just det. Det kostar pengar att förändra samhället i miljövänlig riktning. Däri ligger utmaningen för Alliansen: att skapa en tillväxt i miljöns tjänst. Det är viktigt att svenskarna får råd att byta ut Europas äldsta, hostigaste bilflotta. Vi måste få råd att ersätta gamla, energislukande ägodelar - privata liksom gemensamt ägda - med nya, gröna och smarta.

De största bovarna

i miljöpolitiskt hänseende är fortfarande moderaterna. De är omoderna. Enligt SNF, svenska naturskyddsföreningen, är de mossigare än näringslivet när det gäller att se miljömedvetenhet som en långsiktig möjlighet, inte som ett kortsiktigt hot mot lönsamheten. Göran Perssons ambition att bryta oljeberoendet var och förblir en bra idé. Den bör Alliansen förvalta och utveckla. Det räcker inte med fagert tal om Kyotoavtal och EU-samarbete, Fredrik Reinfeldt. Tänka globalt är stort, handla lokalt är större.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag