Iranska myndigheter har ökat pressen på det hittills ganska fria internetanvändandet i landet och bland annat arresterat populära bloggare.
Iranska myndigheter har ökat pressen på det hittills ganska fria internetanvändandet i landet och bland annat arresterat populära bloggare.

060815: Reglera inte internet @

Publicerad
Uppdaterad
Förbud och censur har dessutom slagit rot bland de yngre, de som är den stora användargruppen av nätet.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

15 år har hon blivit

. På de åren har hon krympt världen något enormt, gjort den tillgänglig från vart och vartannat hem i Sverige. Det som började med skorrande slöa telefonmodem har utvecklats till snabba bredbandsuppkopplingar som gjort att möjligheten till informationsinhämtning ökat lavinartat. 320 miljoner datorer är uppkopplade mot internet världen över. Flest i Asien, Europa och Nordamerika. Färre i Sydamerika, Mellanöstern och Afrika. Men hos de sistnämnda växer det snabbast för tillfället. I dag använder en miljard människor sig av nätet för att hitta information eller kommunicera med gamla och nya vänner. Det försvagar många maktstrukturer i samhället, men den ökar hos den enskilde individen. Samtidigt försöker stater, institutioner och företag att styra internet, för att behålla makten. Tvärtemot grundtanken när http och www blev vanligt förekommande knappslagningar på tangentbordet. Förbud och censur har dessutom slagit rot bland de yngre, de som är den stora användargruppen av nätet. 55 procent av förstagångsväljarna vill helt förbjuda porr på nätet, visar en ny undersökning. På läronivå har skolor i Sundbyberg utanför Stockholm velat införa ett filter som skulle sålla bland så kallat olämpligt material, det vill säga våldsglorifiering, porr och extrema politiska sidor som nazistiska. Blekinge tekniska högskola ville ha ett filter som stoppade porren från att flöda in i studenternas privata bostäder. Porr var dessutom en lös, väldigt lös, definition visade det sig när studenterna inte kom in på större dagstidningars hemsidor. På Oslos flygplats kommer man inte åt sidor som innehåller ordet Josef Mengele. The website contains material which could be harmful to children, piper felmeddelandet. Google viker sig för totalitära diktaturer som Iran och Kina genom att sålla bort religiöst och politiskt material som inte godkänts av regimen. Kina har dock släppt en del på censuren, på grund av att den hämmar den ekonomiska tillväxten.

Tillgång på fri information

undergräver ickedemokratiska stater, men då kan inte heller demokratiska stater utöva censur över det fria nätet. Tur att lärarna i Sundbyberg reagerade, de ville använda den nazistiska propagandan i samhällsundervisningen. Tur att eleverna i Karlskrona blev vansinniga över en moraliserande skolledning. I Stockholm flödar fri information just nu gratis från Kungsträdgården där kommunen satt upp ett trådlöst bredband. E-post skickas till och från landet. Världen krymper ytterligare lite för varje kilobyte som skickas. Om informationen bara tillåts vara fri.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag