060808: Tacka Bildt för tillväxten

Publicerad
Uppdaterad
Det är drastiska avsteg från den svenska modellen som har lagt grunden för det senaste decenniets tillväxtboom.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Den dånande tillväxt

som rapporterades från Statistiska centralbyrån igår är onekligen ett av de bästa beskeden en sittande regering kan få inför en valrörelse. Det går bra för Sverige. Landets exportföretag säljer stål, skog, telefonväxlar och mediciner och svenskarna handlar som om det vore jul. 1991. Carl Bildt pekar åt rätt håll. Han har just hållit sin regeringsförklaring Att en god ekonomi gynnar det regerande partiet är ett faktum i hela den demokratiska världen, liksom att det regerande partiet väldigt gärna tar åt sig äran när siffrorna är fina. Inget ont i det. Det är bra att socialdemokratin är förtjust i tillväxt och numera lovsjunger marknadsekonomins välståndsbringande krafter. Däremot är det svårt för Göran Persson att sätta ett distinkt likhetstecken mellan den svenska ekonomin och den svenska modellen. Snarare är det drastiska avsteg från den svenska modellen som har lagt grunden för det senaste decenniets tillväxtboom.

Ekonomer brukar säga

att det tar tio år innan strukturella reformer får brett genomslag i ekonomin. Det stämmer ganska bra på Sverige. De flesta av de viktigaste reformerna kom till under Bildt-regeringen i början av 90-talet: avreglering av en rad marknader, där tele är den viktigaste, en oberoende riksbank, sänkta skatter, medlemskap i EU och en mycket strikt budgetprocess. Sverige kom till rätta med en rad allvarliga problem och det har gynnat landet på lång sikt. Intressant nog var det socialdemokratiska partiet inte drivande i en enda av dessa reformer. Den intressanta frågan nu borde därför egentligen vara vilka problem svensk ekonomi står inför idag och vilka politiska krafter som vill rätta till dem.

Göran Persson beskriver

helst situationen som fläckfri, men inför socialdemokraternas tillväxtkongress 2004 fanns en mycket god självinsikt. I diskussionsmaterialet som skickades ut till alla medlemmar pekade partiledningen på två kritiska svagheter: De mycket stora framtida pensionsavgångarna kommer att belasta ekonomin tungt. Vi måste minimera olika hinder för arbete, särskilt för unga, äldre, invandrare och sjuka. Under de senaste decennierna har det för alltfler låg- och medelinkomsttagare inte varit lönsamt att jobba mer. Människors vilja att arbeta har hindrats av att de ekonomiskt inte vunnit på att ta ett arbete eller på att gå upp i arbetstid. Alliansens företrädare kunde inte ha sagt det bättre och deras lösningar är centrala delar i valrörelsen. De indikationer som hittills kommit från regeringen tyder däremot på att socialdemokraterna snarare vill förvärra dessa två problem än försöka lösa dem. Höjda bostadstillägg för förtidspensionärerna en boomande grupp under Perssons år är till exempel ingen bra politik om man vill få folk att ta jobb.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag