060718: Snett ute

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Nyamko Sabuni.

Inför 15-årsgräns

för huvudduk. Kontrollera underlivet på alla högstadieflickor. Det är några av de drastiska förslag folkpartiets Nyamko Sabuni presenterade på Fjärde sidan i Expressen i går. Att hederskulturen är ett brännande problem som förtjänar att tas på betydligt större allvar råder det ingen tvekan om. Tusentals svenska flickor, och en del pojkar, lever under hederskulturens ok. De försummades länge av det svenska samhället i multikulturalismens namn. Vår missriktade snällhet gynnade maktbärande patriarker, på bekostnad av utsatta kvinnor. Mordet på Fadime blev ett brutalt uppvaknande, och sedan dess har diskussionen om hedersvåld blivit intensivare. Det sorgliga är att det tycks krävas mord för att någonting ska hända. När problemet aktualiseras utlovas hastiga åtgärder, sedan klingar debatten snabbt av. De utlovade skyddsboendena byggs visserligen, men alldeles för långsamt. På många håll saknas fortfarande rutiner för hur utsatta flickor ska bemötas.

Mer behöver

därför göras. En tydlig kriminalisering av barn- och tvångsäktenskap vore ett steg i rätt riktning. Det är avskyvärt att tonåringar ska behöva frukta att bli bortgifta - eller ännu värre könsstympade - under sommarlovet. Men Nyamko Sabuni trampar rejält snett när hon föreslår att samhället ska gå in och rycka av flickor deras slöjor och kräver offentlig insyn i tonårsflickors underliv. Det är inte att hjälpa utsatta flickor. Det är att kränka dem. Visst bär tanken på åttaåringar som beslöjas av gammal patriarkal sed emot. Men det är bara genom upplysning det problemet kan motas. Och en förbudspolitik kommer bara att inskränka de mötesplatser där en sådan upplysning kan ske. Och tonåriga tjejer måste som alla högstadieungdomar få markera sin identitet. Att inskränka den rätten på grund av etnicitet och religiös tillhörighet är oacceptabelt i en liberal demokrati. Lika oacceptabelt som att tvinga någon att bära slöja. Sabuni vill vidare förbjuda religiösa friskolor. En sådan åtgärd skulle helt missa målet. Skolorna skulle med största sannolikhet finnas kvar, men utan skolverkets insyn och med utländsk - läs saudisk - finansiering. Nyamko Sabuni sitter i folkpartiets styrelse. Hennes förslag är alltså förmodligen inte bara hennes. Är detta månne en testballong så här två månader inför valet? Folkpartiet hoppas kanske att detta kan ge lite bättre opinionsspinn än vad det relanserade språktestförslaget gav. Låt oss hoppas att så inte är fallet. Den här frågan är alldeles för viktig för att bli ett populistiskt inslag i valrörelsen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag