Kom igen Bodis, bollen är rund, nu gäller det att springa i kapp.
Kom igen Bodis, bollen är rund, nu gäller det att springa i kapp.

060610: Absolut nej till bredbandsskatt

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Polisens tillslag

mot The Pirate Bay fick äntligen i gång den debatt vi skulle haft för ett år sedan. Då infördes kriminaliseringen av fildelningen utan andra proteströster än aktivisternas. Nu, när debatten blev bredare, räckte det med en vecka för att de ansvariga partierna skulle börja svänga. Det säger en hel del om att kvaliteten i lagstiftningsarbetet inte är den bästa och att lagstiftning som kommer via EU-direktiv alltför ofta tas för en slags övernaturlig makt som inte går att påverka. Det är utmärkt att fler partier än centern och miljöpartiet börjar begripa att man inte kan kriminalisera en hel ungdomsgeneration och en hel nätkultur. Nedladdningen av film och musik från nätet är här för att stanna. Avspelningen av musikradio på kassetter och av tv-filmer på videoband gick inte heller att stoppa, trots att underhållningsindustrin verkligen försökte. Däremot är det beklämmande att se hur många av riksdagspartierna som tycks vara för en särskild bredbandsskatt som ska ersätta artisterna för påstådda förlorade försäljningstillfällen av cd-skivor. Idén är att all trafik på internet ska beskattas för att staten ska kunna ge pengar till ett visst kultursegment.

Detta är det

största socialiseringshotet sedan löntagarfonderna. Artister och konstnärer blir i praktiken statligt anställda kulturarbetare. Det fria kulturlivet blir ett skämt. Dessutom ska man vara ytterst restriktiv med att börja låta staten ta ut skatt på nya aktiviteter. Det blir som momsen, först en liten tillfällig skatt men snart hushållens största utgift. Den är också beklämmande att den första frågan för alla partierna är att artisterna och filmindustrin måste få betalt. En progressiv politik i ett bredbandsintensivt land som Sverige borde i stället värna friheten på nätet, helt slopa den nuvarande fildelarlagen och lämna åt aktörerna att hitta sätt att tjäna pengar. En stor nätpublik, som The Pirate Bay exempelvis har, innebär ju enorma affärsmöjligheter. Artisterna vars låtar laddas ner borde kunna få ersättning enligt det system som i dag finns för den kommersiella radion. Därtill finns skivförsäljningen i butik, som inte har förändrats märkbart, intäkter från konserter, T-shirtar, sms-tjänster, och så vidare. Den nya tekniken hotar på intet sätt möjligheterna att leva på sitt konstnärskap, tvärtom. Frågan om nedladdning på nätet är intimt förknippad med den större frågan om patenträttigheter. Efter en mycket framgångsrik offensiv på 90-talet lyckades storbolagen i främst USA få till stånd en kraftigt utbyggd patenträtt på allt från motorljud till baljväxter. Detta visade sig snabbt vara till nackdel. Hivbekämpningen försvårades eftersom patent på bromsmediciner fördyrade behandlingen. Kunskapsöverföringen till nya industriländer hejdades eftersom man inte längre fick härma tillverkningsprocesser. Patenträtt på växter upplevdes som stötande hos folk som använt dem i århundraden.

Om dagens extrema

patenträtt hade funnits under 1700-talet hade den industriella revolutionen aldrig ägt rum. Som tur är bryter indiska bolag mot reglerna och säljer billiga hiv-mediciner i Afrika. Kineserna kopierar allt och alla vilket fått mänskligheten att göra sitt största och snabbaste välståndslyft någonsin. Bönderna i Sydamerika bryr sig inte om att deras bönor ägs av amerikanska agrokemiska företag. Och ungdomar världen över har tillgång till ett omåttligt rikt kulturutbud som ingen kan hindra dem från att upptäcka. I det sammanhanget är justitieminister Bodströms utgångspunkt pinsamt futtig: "Det viktigaste för mig är att författare och artister får betalt". Kom igen Bodis, bollen är rund, nu gäller det att springa i kapp.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag