060324: Spricker EMU?

Publicerad
Uppdaterad
Sedan euron infördes har EU snarare gått i stå
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I en mening

har den europeiska valutaunionen varit en succé: den finns. Ett politiskt projekt som av de flesta ekonomer ansåg fullständigt omöjligt finns nu på plats. Euron är en respekterad världsvaluta och de flesta tycker att det är skönt att de återkommande valutastormarna har bedarrat. EMU:s födelse var politikens seger över ekonomin. Däremot har många av de politiska förhoppningarna på euron inte infriats. Det gemensamma myntet sågs som ett sätt att föra unionens länder närmare varandra. Folk som delar mynt delar också ett politisk öde och tvingas ta ansvar för varandras problem. Så har det inte blivit i Europa. Sedan euron infördes har EU snarare gått i stå:

Moderniseringsprogrammet

för ekonomin, den så kallade Lissabonprocessen, anses vara ett fiasko. Den skulle förmå länderna att tävla med varandra om vem som är bäst på att reformera sin ekonomi, men har i stället blivit en dyster lista över misslyckanden.

Regelverket bakom euron,

den så kallade stabilitetspakten, ligger i ruiner. De stora länderna som Tyskland, Frankrike och Italien bryter med öppet förakt mot paktens regler. I längden går det inte att ha en valuta och 15 finansdepartement som struntar i reglerna.

Unionen har misslyckats

med att enas om regler som fungerar efter utvidgningen. Det nuvarande Nice-fördraget är anpassat till ett femtontal medlemmar, inte 25 som dagens EU består av. Efter Hollands och Frankrikes nej till konstitutionen förra året finns det ingen plan framåt. En grupp regeringschefer med den nya tyska kanslern Angela Merkel i spetsen försöker rädda delar av konstitutionen in i ett nytt fördrag för att unionen ska få hjälplig styrfart, men det är inte säkert att det lyckas.

En tilltagande

protektionism hos medlemsländerna har skickat kalla kårar genom EU-kommissionen. Detta är också ett av huvudämnena på dagens toppmöte i Bryssel. Ett flertal regeringar har försökt hindra gränsöverskridande sammanslagningar och uppköp, framför allt i energisektorn, vilket hejdar utvecklingen av en gemensam energimarknad.

På sikt är

det politiska stilleståndet en fara för euron. Därtill tycks det mardrömsscenario ekonomerna varnade för nu inträffa i unionens tredje största ekonomi. Italien har haft nolltillväxt under de senaste åren. Samtidigt har lönerna ökat och därmed inflationen och arbetslösheten. Utan EMU skulle Italien ha devalverat sig ur problemen. Nu återstår att reformera arbetsmarknaden och att liberalisera olika marknader, vilket den populistiska regeringen Berlusconi inte har orkat med. I stället skyller regeringschefen problemen på euron och så fortsätter den onda spiralen.

Olyckskorparna kraxar

om att Italien i värsta fall lämnar EMU med en smäll. Troligare är att de italienska problemen sprider sig till andra EMU-länder. De väldiga protesterna i Frankrike visar ju hur svårt det är att ens justera arbetsmarknadskontrakt i marginalen. Euron var ingen ersättare för den politiska samarbetsviljan. Europa behöver ett nytt och bättre ledarskap.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag