051129: Okänd soldat

Publicerad
Uppdaterad
Hemlighetsmakeriet kring SSG har redan från start varit överdrivet.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Regeringen, försvarsmakten och

oppositionen tog dödsbudet från Afghanistan med stor fattning. Statsministern sa att detta på intet sätt äventyrar Sveriges åtaganden i Afghanistan. I dag väntas riksdagens försvars- och utrikesutskott besluta om att utöka styrkan till 185 man, med möjlighet att gå upp till 375 man. Den enda egentliga debatten har handlat om behovet av bättre splitterskydd. Det verkar alltså som om Sverige är ett land som tål att få hem döda soldater. Regeringen brukar hänvisa till Sveriges långa tradition av att bidra med FN-trupp. Tiotusentals svenska unga män har genom åren tagit på sig blå baskrar och solglasögon och patrullerat i Libanon, Cypern och Balkan. Men närvaron i Afghanistan är på många sätt radikalt annorlunda än vanliga FN-insatser och frågan är om det egentligen finns någon folklig legitimitet för den här typen av internationella operationer eftersom allmänheten inte får veta något. De svenska soldater som utsattes för bombattentatet i norra Afghanistan på fredagen tillhör den svenska specialstyrkan "Särskilda skyddsgruppen", SSG. De är yrkesmilitärer, ursprungligen yrkesofficerare på jägarförbanden och specialistutbildade i Karlsborg. Även med internationella mått mätt är de extrema elitförband och alltså så långt ifrån vanliga svenska värnpliktiga man kan komma.

Hemlighetsmakeriet

kring SSG har redan från start varit överdrivet. Soldaternas identiteter är hemliga, deras utbildning är hemlig, deras uppdrag är hemliga och utvärderingarna av operationerna är hemliga. Man vet att de ofta lyder under brittiskt befäl och att de ofta övar med britterna. Nere i Kongo 2003, då svenskarna var inblandade i regelrätta strider, löd de under franskt befäl. Men i övrigt berättas ingenting. Jämfört med likvärdiga amerikanska och brittiska förband är den svenska slutenheten närmast total. Det faller bara alltför väl in i det gamla vanliga ledsamma mönstret av att undvika en debatt om Sveriges deltagande i Nato.

Visst finns det skäl att ha sekretess

på en hel del och det är rimligen vettigt att hemlighålla identiteten för att undvika riskerna för utpressning av familjer i Sverige. Men att i praktiken undanhålla all information kommer i längden att skada legitimiteten eftersom det blir lätt att ifrågasätta insatserna om allmänheten inte känner till förutsättningarna. Ända upp i riksdagen hördes i helgen kommentarer om att "våra värnpliktiga" inte ska behöva utsättas för sådana risker. Det kan snabbt bli ett allvarligt nationellt trauma om anonyma soldater sänds ut och kommer hem döda utan namn. Därför var det en välgärning att försvarsmakten till slut offentliggjorde den dödes namn i går kväll. Det är viktigt att ett land har namn på sina döda soldater, men det är lika viktigt att ett land vet vad militären gör och varför. Utlandsuppdrag är på väg att bli den viktigaste delen av svenskt försvar. Värnplikten garanterar inte längre försvarets folkliga förankring. Det är hög tid att börja förankra på annat sätt. Säga som det är, till exempel. Detta borde också vara en viktig fråga för utrikes- och försvarsutskottet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag