050827: Fegisar!

Publicerad
Uppdaterad
ÖREBRO. Visst är det härligt med ärliga politiker! Lennart Hedquist är moderat riksdagsledamot och säger - eller råkar säga - precis som det är:
- Självfallet kommer det att behövas ändringar i arbetsrätten när en borgerlig regering väl har tillträtt. Det vore olyckligt om stämman tar ett detaljerat beslut, för då får vi en debatt i valrörelsen med socialdemokraterna, säger Hedquist.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Jag tycker det är fegt att mörka; det borde även hos New Moderats finnas gränser för taktiserandet. Varför får inte väljarna veta? Vaxholmskonflikten skapar den tuffaste debatten på moderaternas partistämma; den symboliserar konflikten mellan ideologisk trohet och politikens tillfälliga konjunkturella förbindelser. Frågan är hur härligt och ärligt det är med moderater som låter som socialdemokrater. Om Mikael Odenberg skulle tröttna på riksdagsjobbet, kan han alltid bli fackpamp; ja, vilken kanonvärvning LO skulle kunna göra.

Odenberg pratar och pratar

att om Lex Britannia skulle skrotas så kommer Sverige att befolkas av slovaker som jobbar för 10 kronor i timmen, att han i grunden bejakar den svenska modellen och om hur fantastiskt flexibel den svenska arbetsrätten är. Vice partiordförande Gunilla Carlsson bekänner: "Jag har blivit en kollektivavtalsfantast." Om hon hade sagt detta för några år sedan hade Carl Bildt rekommenderat henne lugnande medel och en time-out. Till saken hör att Sten Nordin och andra Stockholmsmoderater ursprungligen och helhjärtat stödde en motion om att Lex Britannia - lagen som Byggnads använde sig av för sin blockad - måste skrotas. Men sedan rättar Nordin och många andra moderater in sig i ledet. Som en påminnelse från det moderata förflutna dyker Gunnar Hökmark upp i talarstolen och kräver att Lex Britannia avskaffas.

Men även om debatten är hård

så är voteringen en formsak. Partiledningens solidaritet med de nya EU-länderna inskränker sig till att i ord fördöma Byggnads uppträdande, och sedan gömma alla förslag om hur framtida fackliga övergrepp ska kunna stoppas. Moderaterna ska röstmaximera, och lettiska byggjobbare har som bekant ingen rösträtt i Sverige. Inte utmana LO i onödan och ge socialdemokraterna nytt bränsle i valrörelsen, lyder alltså strategin. Men reträtten måste förpackas snyggt. Och som en räddande ängel kom arbetsdomstolens beslut om att inhämta ett förhandsavgörande från EG-domstolen. Moderaterna skyller nu sin brist på politik med att rättsläget är oklart. Reinfeldt & Co håller dessutom tummarna för att EG-domstolen dröjer länge, länge och till efter valet. Då kanske moderaterna vågar bestämma sig för vad de egentligen tycker. Då kanske de ändringar Hedquist utlovar blir verkliga. Och då ska väljarna bjudas på en överraskning. I efterskott.

Jag springer på Sacos

sympatiska ordförande Anna Ekström, som gästar kongressen, och påminns om ytterligare en absurditet. Den fackliga centralorganisationen Saco har nämligen - till skillnad från Sveriges blivande regeringsbildare - lagförslag på hur konflikter som Vaxholm ska kunna desarmeras genom en rättslig bedömning av proportionerna i olika fackliga stridsåtgärder. Utländska företag som står för rimliga ersättningsvillkor skulle med en sådan ordning inte längre kunna försättas i konkurs av facket. Mikael Odenberg borde satsa på att låta som en Saco-ombudsman.

För övrigt har det pågått en tävling

i talarstolen om att kräva sänkt bensinskatt och fördöma alla tung skattepålagor på bilisterna. Moderater har - likt många andra politiker - onekligen goda förträngningsmekanismer. Man glömmer plötsligt att moderaterna ämnar beskatta bilistkollektivet med minst 8 miljarder kronor, när trafikskadorna i sjukförsäkringen privatiseras. Visst är det härligt med politik.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag