050717: Låt Kina sy skjortan

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Den första januari i år avskaffades världens textilkvoter. Äntligen, elva år efter att västvärlden lovat det, släpptes tygprodukter från utvecklingsländerna fria på världsmarknaden. Eftersom textilier är ett av få områden där u-länderna kan konkurrera bär den nya handelsfriheten ett hopp om förbättrade livsvillkor för miljontals fattiga världen över. Särskilt gäller det Kina. Den kinesiska textilproduktionen är extremt effektiv, och med en verkligt fri handel beräknades Kinas andel av textilmarknaden stiga från kvoterna på 17 procent till närmare 50 procent. Det är därför ingen överraskning att den kinesiska tygexporten ökat kraftigt under våren. Ändå låtsades både USA och EU-länderna förvånade. För att kortsiktigt rädda jobben i den västliga textilindustrin infördes nu i juni nya kvoter riktade specifikt mot Kina. Att det är kortsiktigt förstår alla, för de europeiska textilföretag som konkurrerar med just priset kan ändå inte hävda sig mot andra utvecklingsländer som Bangladesh eller Vietnam.Även om de länderna är lite dyrare än Kina är T-tröjor och tygskor därifrån bra mycket billigare än motsvarande produkter från Portugal. För att skydda de portugisiska billigindustrierna skulle vi få lov att stoppa klädimporten helt och hållet från fattigare länder. Och förstås på vägen döma dem till fortsatt fattigdom. Västvärlden gav sig själv hela elva år för att förbereda sig för en fri textilhandel. Ändå skedde ingen gradvis nedmontering av protektionismen, för att ge de inhemska företagen chans att anpassa sig. Hellre hålla fast vid de stängda murarna så länge som möjligt, resonerade europeiska och amerikanska politiker. Nu får vi alla betala priset. Små svenska klädföretag sitter med beställda kinesiska leveranser som inte ryms inom de nya kvoterna. Den ekonomiska smällen kan leda till både konkurser och radikalt högre priser för konsumenterna. De kinesiska textilföretagen klarar sig säkert med en lite mindre expansion, men en avstanning av den ekonomiska utvecklingen i Kina innebär ändå att vägen ur fattigdomen hejdas för miljoner människor. Sverige och Holland var ensamma emot EU:s omedelbara återgång till protektionismen, och vi har en lång och stolt frihandelstradition här i landet. Här har också de få kvarvarande textiltillverkningsföretagen satsat rätt. På hög kvalitet och hög modegrad. Det är enda sättet att klara fortsatt tillverkningsindustri i vår dyra del av världen. Åtminstone om man menar en liten aning allvar med förra veckans högstämda ord om att bekämpa fattigdom och förtryck.Det är skamligt att länder som USA, Frankrike och Tyskland inte begriper det.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag