041127: Nationens son

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Det är en skyldighet för Sverige att engagera sig för svenskar som råkar i trubbel med rättvisan utomlands. Men engagemanget tar sig olika former. I fallet Dawit Isaak har UD:s, regeringens och mediernas intresse varit minst sagt svalt. Den svenske medborgaren och journalisten Isaak har suttit fängslad i Eritrea över tre år. Utan åtal. Eritrea är ingen rättsstat utan en diktatur. Amnesty har adopterat honom som samvetsfånge. Vad gör egentligen utrikesminister Laila Freivalds för Dawit Isaak? I Sverige har vi i stället adopterat Calle Jonsson som något slags samvetsfånge. Medierna har okritiskt köpt familjens och advokaten Leif Silberskys bild av ett grekiskt rättsväsende i förfall och att han inte kommer att få en rättvis rättegång i Grekland. Justitieminister Thomas Bodström har pratat allvar med sina grekiska kollegor. Ja. Det är allvarligt att Calle Jonsson tvingades sitta häktad i ett halvår. Men fall med långa häktningstider är inget unikt för Grekland. Sverige har fått internationell kritik för sina långa häktningstider. Förhoppningsvis har debatten om ständigt överfulla svenska häkten och de övergrepp det innebär på fångarna också nått EU-landet Grekland. Det är förståeligt att Jonssons familj gör allt vad man kan för Calle. De har lyckats väl. Leif Silbersky har okritiskt fått ifrågasätta det grekiska rättssystemet. DN har bland annat rapporterat om att "Juntans skugga faller över polisen" (den störtades 1974). I många svenska ögon är Calle Jonsson oskyldig och offer för ett kommande grekiskt justitiemord. Skyldig eller ej? Vi ska inte och kan omöjligen ta ställning i själva skuldfrågan; det är den grekiska domstolens sak att göra. Men bilden av ett ruttet grekiskt rättsväsende – som om denna kulturnation och demokratins födelseland vore en bananrepublik – är svensk nationalchauvinism när den är som värst. Missat historien om två svenska kriminalkommissarier som reste på semester till Grekland? Den ene var Calle Jonssons styvmorfar, den andre var en nära vän till familjen. Den sistnämnde skrev efter en dag en kritisk "analys" av den grekiska polisens arbete. Utan att ha träffat några grekiska poliser eller tagit del av utredningsarbetet. Sveriges ambassadör i Aten använder sig av denna "analys" för en officiell protest. Och denna jäviga "analys" bildar sedan ett centralt underlag för den svenska etnocentriska bilden av grekisk rättvisa. Om detta berättade SVT:s program "Faktum". Till och med justitiekansler Göran Lambertz kritiserar nu ett annat faktum: förekomsten av oskyldigt dömda på svenska fängelser. Föreställningen om det svenska rättsväsendets totala överlägsenhet har också god jordmån i en storsvensk självgodhet.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag