030619: Älskade pirat

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Nu förbjuder vi fildelning, sade ministern, och verkade handlingskraftig. Det handlade om att sätta stopp för alla oss som byter låtar, dataspel, filmer och annat på nätet. Att förbjuda något som blivit en global folkrörelse är inte lätt, men pådrivna av de lika globala mediebolagen har politikerna försökt. Förbudet mot att ladda ner olagligt material för eget bruk är ett nytt vapen i en kamp som politiker och skivbolag helt säkert kommer att förlora. Problemet är att själva kampen gör att vi alla förlorar. Felaktigt hävdas det att filbytarprogrammen, som Kazaa, ska förbjudas. Men människor kan ju lika gärna lägga upp låtar de spelat in själva med sitt eget band i fildelningsprogrammen, något som förstås är lagligt och vanligare än vad politikerna tycks tro. Själva blandningen av gammalt och nytt, av egenproducerat, lånat och omproducerat är det som gör fildelning till något bättre än skivaffären. Öppenheten och lekfullheten är hotfull för dem som lever på kontroll och monopol, som Microsoft eller Disney. Samtidigt är det just denna kultur av öppenhet som lagt grunden för de senaste 30 årens fantastiska teknologiska och ekonomiska utveckling i västvärlden. Ofta hävdar forskare numera att det inte var kapprustningen som knäckte Sovjet-diktaturen, utan USA:s enorma teknologiska och kreativa försprång som grundlades av öppenhetens kultur. I Sovjet var det inte så öppet. Se hur det gick. Andra pekar på att det är respekten för äganderätter som gjort Europa och västvärlden rikt. Men äganderätter till fysiska ting är en sak, att äga tankar och kreativitet är något annat. Hade patenten på nytänkande under den industriella revolutionen varit lika långvariga och bevakats lika hårt som i dag under WTO:s TRIPS-avtal, skulle industrialismen knappt tagit sig utanför Storbritannien. Dessutom är det inte alls säkert att fildelningen är ett så stort problem som skivbolagen hävdar. De pekar på sviktande försäljningssiffror som sammanfaller med fildelningens födelse, men glömmer bort att innan dess, i cd-skivans barndom, var försäljningssiffrorna höga helt enkelt för att folk köpte om sina gamla lp-skivor på cd. Nu är det teknikskiftet över och försäljningssiffrorna helt logiskt lägre. Många menar tvärtom att fildelning kan leda till ökade skivköp, eftersom människor genom att provlyssna på okänd musik lockas köpa fler skivor. Den danska utvecklingen tyder på det. Där har skivköpen minskat med 45 procent trots att fildelning är förbjudet. Ett förbud mot öppenhet kommer att leda till att de som redan har kunskap kommer att bilda slutna nätverk, till skillnad från dagens öppna tillgänglighet. Kreativiteten stryps, den digitala klassklyftan djupnar och tonåringar i hela världen blir utan arabiska remixer av de senaste hiphop-hitsen. Allt för att några skivbolag ska kunna tjäna lite mer. Protestera mot eländet i praktisk handling! Ladda ner allt ni kan före årsskiftet, och hoppas sedan på mp3-piraternas uppfinningsrikedom.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag