Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vänsterns olidliga lätthet om pensionen

Höjda pensioner för dem som inte arbetat urholkar välfärden. Det är pensionspopulism. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL

Vad är ett helt yrkesliv värt? Ynka 833 kronor extra i pensionskuvertet. Nu förfasas även vänstern över att arbete inte lönar sig – men deras oro klingar ihåligt.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Några hundralappar är skillnaden i pensionsinkomst mellan den som arbetat i 40 år, med en lön om 25 000 kronor i månaden, och den som inte lyft ett finger. Det visade en uträkning som AMF gjort. 

LO-ekonomen Torbjörn Hållö kommenterade siffrorna på Twitter. ”Det lönar sig INTE att ha arbetat i Sverige” slog han fast. Hållö var också befriande tydlig med att den blocköverskridande pensionsgruppens höjda garantipensioner betyder att det blir ”än mindre lönsamt att ha jobbat”. 

https://twitter.com/torbjornhallo/status/1000963588109021184

Knappast rättvist

Garantipensionen är ett grundskydd, som ges även till dem som inte har arbetat i och betalat in till pensionssystemet. Det räcker med att ha bott i Sverige 40 år för att få full garantipension. 

När debatten bara handlar om att höja pensionerna för dem med lägst pension slutar det med att premien för att ha arbetat urholkas. För en sjuksköterska innebär varje sådan höjning att skillnaden mellan att ha jobbat heltid hela livet eller att ha stannat hemma långa perioder utraderas. Det kan man så klart tycka är rätt – men det är knappast rättvist.

Om samma sjuksköterska vill spara några hundralappar i månaden till pensionen har dessutom den rödgröna regeringen slagit till med höjd skatt på ISK-kontot och slopade avdrag. 

Tyvärr innebär vänsterns lösning – att höja pensionsinbetalningens andel av lönekostnaderna – att det skulle löna sig ännu sämre att jobba. Det blir en indirekt skattehöjning på arbete. Kostnaden för de sociala avgifterna måste tas ur arbetsgivarens löneutrymme. Sannolikt skulle det betyda att lönerna hålls tillbaka och att färre anställs. 

Kontraproduktiv pensionspopulism

En åldrande befolkning i kombination med en stor invandring av grupper som visats sig ha svårt att etablera sig på arbetsmarknaden leder till ett växande kostnadstryck. Det blir allt fler som ska försörjas av allt färre. I det läget är det viktigt att de som kan jobba, gör det. Helst till 70-årsdagen.

De som förvärvsarbetar bär upp välfärdsstaten – men deras betalningsvilja är inte outsinlig. Statsbudgetens överlägset största inkomstkälla är skatter på arbete: 1 194 miljarder, vilket kan jämföras med kapitalskatterna som ger 250 miljarder kronor. ”Välfärdsstaten finansieras alltså inte av rika krösusar”, som Karin Pihl konstaterade på denna ledarsida nyligen. 

Redan år 2020 måste 20 miljarder extra tillföras välfärden – för att ta hand om det snabbt växande antalet äldre. Det visade Riksrevisionens granskning. Utrymmet för reformer är därmed inte litet – det är obefintligt. 

Att höja skatterna för dem som arbetar för att kunna höja pensionerna vore därför kontraproduktivt. Det måste löna sig att arbeta längre.

 

Läs också: S försöker köpa röster med pensionspopulism 

Fotnot: I tv-spelaren ovan visas senaste avsnittet av Ledarsnack, denna gång utvärderas Miljöpartiets miljöpolitik.