Vice statsminister Isabella Lövin, MP, och statsminister Stefan Löfven, S, på söndagens presskonferens där kravet på samtycke presenterades. Foto: KICKI NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNVice statsminister Isabella Lövin, MP, och statsminister Stefan Löfven, S, på söndagens presskonferens där kravet på samtycke presenterades. Foto: KICKI NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vice statsminister Isabella Lövin, MP, och statsminister Stefan Löfven, S, på söndagens presskonferens där kravet på samtycke presenterades. Foto: KICKI NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisens kriminaltekniker undersöker med hjälp av uv-lampa en lekplats i Malmö efter att en yngre kvinna har blivit utsatt för en överfallsvåldtäkt av flera gärningsmän. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNPolisens kriminaltekniker undersöker med hjälp av uv-lampa en lekplats i Malmö efter att en yngre kvinna har blivit utsatt för en överfallsvåldtäkt av flera gärningsmän. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisens kriminaltekniker undersöker med hjälp av uv-lampa en lekplats i Malmö efter att en yngre kvinna har blivit utsatt för en överfallsvåldtäkt av flera gärningsmän.  Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Våldtäktskrisen kräver mer än nya lagar

Publicerad

Våldtäkter är ett synnerligen allvarligt brott och det är bra att lagen skärps.

Men kravet på samtycke riskerar att bli ett slag i luften.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Politikerna var länge märkligt frånvarande i höstens metoo-debatt.  När de nu väl börjar rida in i debatten gör de det ofta på gamla käpphästar. Jonas Sjöstedt, V, föreslår stärkt anställningstrygghet, medan Annie Lööf, C, vill göra det lättare att sparka folk.

De förändrade sexualbrottslagar som statsminister Stefan Löfven presenterade inför sitt jultal på söndagen har även de en historia som är äldre än metoo. Sexualbrottskommittén - vars betänkande förslagen bygger på - tillsattes redan 2014.

Regeringens viktigaste förslag är krav på samtycke. I dag krävs någon form av hot, våld eller utnyttjande för att döma någon till våldtäkt. Det vill regeringen ändra på. I stället ska en person uttrycka om han eller hon vill vara med inför varje nytt moment under sexakten- antingen genom att säga eller att visa det.

Samtyckeslag

Problemet är att ord kommer att stå mot ord även med ny lagstiftning, nu om huruvida samtycke förelåg. Inga remissinstanser tror heller att samtyckeskrav kommer att leda till fler fällande domar. 

I värsta fall kan rättegångarna därmed komma att handla än mer om brottsoffrens handlingar. I bästa fall kan lagen förändra attityderna till sex. 

Vice statsminister Isabella Lövin, MP, verkar dock redan nu ge falska förhoppningar om vad lagen kommer att innebära.

"Det är en historisk lag som ska ändra bevisbördan, att inte offret ska bevisa att hon sade nej utan att den som gjort det här ska bevisa att hon sade ja," sa hon i samband med söndagens presskonferens, enligt TT:s referat.

Men även om våldtäkter är ett mycket allvarligt problem vill nog inte ens Miljöpartiet rucka på en grundprincip i alla rättssamhällen och införa omvänd bevisbörda i brottmål. Om det stämmer att landets vice statsminister antyder motsatsen är det häpnadsväckande.

Oaktsam våldtäkt

Att regeringen vill införa två nya brott - oaktsam våldtäkt och oaktsam sexuellt övergrepp - har större möjlighet att ge fler fällande domar. Det innebär att åklagaren bara behöver att bevisa att gärningsmannen varit oaktsam, snarare än att han har haft uppsåt att våldta. Det blir alltså svårare att komma undan genom att spela dum.

Vidare är det välkommet att minimistraffet för grov våldäkt och grov våldtäkt mot barn höjs med ett år till totalt fem års fängelse. När politikerna tidigare har satsat på höjda maxstraff har effekten ofta uteblivit i domstol.

Allt för stora förhoppningar ska dock inte knytas till lagändringar. De största problemen finns tidigare i rättskedjan, där polisen larmar om att även barnvåldtäkter numera läggs på hög och där utredningskvaliteten stundtals är förfärande låg.

Det kommer att krävas betydligt mer än nya lagar att få komma tillrätta med den kraftiga ökningen av sexualbrott i Sverige.

 

Läs också:

Regeringen måste tänka nyktert om våldtäkterna

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag