Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vettigt tänkt om föräldraförsäkringen

Socialminister Annika Strandhäll (S) har mottagit en utredning om en modernare föräldraförsäkring. För modern, kanske, för Sveriges riksdag och regering?
Foto: MOHAMED HOSSAM / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: SUSANNA PERSSON ÖSTE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SUSANNA PERSSON ÖSTE/TT / TT NYHETSBYRÅN

En stramare och mer jämställd föräldraförsäkring - jättebra. Men vad säger riksdagen?

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Varför får människor betalt för att vara hemma med sina egna barn? Varför har vi en föräldraförsäkring? 

Från början var skälet enkelt: kvinnor ska kunna förena arbete med familj. Sedan dess har andra hänsyn tillkommit. Försäkringen ska främja jämställdheten. Barnets bästa måste beaktas. 

Dessutom behöver försäkringen fungera i en tid av stor invandring. Och till en verklighet med fler familjekonstellationer än mamma-pappa-barn.

I den utredning om en moderniserad föräldraförsäkring som överlämnades till socialminister Annika Strandhäll (S) på måndagen har Lars Arrhenius försökt att navigera i trängseln av krav. Här finns flera bra förslag. 

Fem månader till pappa

Dagens tre pappamånader blir fem. Mamma får också fem. Ytterligare fem är "valfria". Det blir alltså en tredelning, vilket är alldeles utmärkt. Den långa föräldraledigheten, som huvudsakligen nyttjas av mammor, har medverkat till att kvinnor fortsätter att ta huvudansvar för hem och barn. De jobbar mest deltid, är mest sjukskrivna och får ett magrare orange kuvert från Pensionsmyndigheten. 

En mer jämställd föräldraförsäkring kan förhoppningsvis förändra detta. 

Möjligheten att segdra på föräldraledigheten minskas: försäkringen stramas upp både vad gäller omfattning och tidsgränser. 30 dagar försvinner och lejonparten av ledigheten reserveras för barnets tre första levnadsår. Under den tiden måste 390 av de 460 dagarna tas ut. 

Det är helt rätt tänkt. Barnet behöver mest omsorg när det är litet och med den nya ordningen blir det svårare för kvinnor att vara borta i flera år från arbetsmarknaden med hjälp av föräldrapenningen. Utredaren vill också ta bort "snabbhetspremien" med förhoppning om att kvinnor ska gå upp i heltid mellan graviditeterna. Bra. Utom för tillverkare av tvillingvagnar.

En annan uppstramning består i att föräldrar max ska kunna ta ut tio föräldralediga dagar per år när barnet är mellan tre och tio år. Dessa dagar kan inte heller sparas. 

Färre dagar för nyanlända

Den övre åldersgränsen för uttag av föräldrapenning sänks alltså från 12 år till tio år. Det är nya tider, minsann. 2008 föreslog Kristdemokraterna att föräldrar ska kunna spara 30 dagar fram till barnets 18-årsdag. Året därpå ville Socialdemokraterna sätta gränsen vid 16 år. 

Nu går trenden åt motsatt håll. Den utlösande faktorn är migrationsöverenskommelsen, där regeringen och allianspartierna beslutade att minska föräldrapenningen för migranter som kommer till Sverige med barn. Lars Arrhenius föreslog i ett delbetänkande att dagarna minskas så att man inte längre beräknar antalet föräldrapenningdagar som om barnen var nyfödda när de kom till Sverige. I stället ska man mer räkna som om de var födda i Sverige. Ett barn som är två år vid ankomsten får högst 100 dagar, exempelvis. 

I vilken mån regering och riksdag vill stärka arbetslinjen för svenska kvinnor, i linje med utredningens förslag, återstår att se. Vi går ju in i ett valår, bevars. 


Läs också:

Älskar vänsterfeminister bara fallna kvinnor?