Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ryska robotar riktas mot Norrbotten

Rysslands Iskanderrobotar kan nå Norrbotten. (Bilden visar uppskjutningen av Rysslands nyaste interkontinentala kryssningsrobot).
Vladimir Putin presenterade en ny rysk interkontinental kryssningsrobot den första mars i år. Sedan tidigare har Ryssland Iskanderrobotar med räckvidd på 500 kilometer placerade i Kaliningrad och på Kolahalvön. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Sveriges flygvapen kan slås ut av ryska robotar i en krigssituation. Foto: MAGNUS HALLGREN / DN

Iskanderrobotar – som har kapacitet att bära kärnstridsspetsar – flyttades fram till norska gränsen i höstas. Stora delar av Sveriges stridsflyg skulle kunna slås ut på minuter.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Temperaturen stiger i Arktis, också i säkerhetspolitisk bemärkelse. Det handlar om att kontrollera handelsvägar, gasfyndigheter och kablar som hela världens internettrafik går igenom. Det nya normalläget får konsekvenser även för Sverige.

Ryssland flyttade fram Iskanderrobotar – som har kapacitet att bära kärnstridsspetsar – till norska gränsen i höstas, bekräftade chefen för den norska militära underrättelsetjänsten, Morten Haga Lunde i förra veckan. Det var under den stora Zapad-övningen i september som Ryssland skickade stora militära förstärkningar till Kolahalvön för första gången sedan kalla kriget.

”Luftlandsättningstrupper, mekaniserat infanteri och robotsystem flyttades på mycket kort tid, och med omfattande, koordinerade tåg- och flygtransporter” sade Haga Lunde (VG 5/3).

Robotar kan slå ut svenska flygvapnet

Avslöjandet borde skaka om Sverige. Eftersom Iskandersystemet har en räckvidd på 500 kilometer är inte bara Nordnorge i farozonen – stora delar av Norrbotten är inom räckhåll för robotarna. Inom loppet av minuter skulle flygflottiljen F21 i Luleå och stora delar av det svenska stridsflyget kunna slås ut. 

Att Arktis är prioriterat för Ryssland råder ingen tvekan om. ”Vi stärker infrastrukturen för forskning, transport, navigation och militär verksamhet, vilket kommer att säkra Rysslands intressen i denna strategiskt mycket viktiga region” sade president Vladimir Putin i sitt tal till nationen.

I takt med att isarna smälter blir Arktis allt viktigare för sjöfarten. Ryssland har som mål att trafiken genom Nordsjörutten ska tiodubblas till 2025, och Finland planerar att bygga järnväg till norska Kirkenes för att kunna utnyttja de isfria vattnen i Barents hav för export. Dessutom har ryska Gazprom satsat stort på sina arktiska naturgasfält. 

Både handelsvägar och energiförsörjning är centrala säkerhetsintressen för alla stater. Den som kontrollerar tillgången kan sätta press på andra länder utan att behöva ta till militära medel. Därför är Arktis strategisk viktigt för både Ryssland, Norden och Nato.

Ubåtar kan sabotera internetkablar

Rysslands Norra flotta, som är baserad omkring 10 mil från norska gränsen, har både större atomubåtar och miniubåtar som kan användas ned på 1000 meters djup. På senare tid har flera länder varnat för att ryska ubåtar visar stort intresse för de fiberoptiska kablar på Atlantens botten som hela världens internettrafik går genom. Sabotage kan få enorma konsekvenser – varje dag hanteras 15 miljoner finansiella transaktioner via kablarna. 

Rysslands aggressiva taktik i Arktis får konsekvenser för svensk säkerhet. Sveriges flygvapen har i praktiken två alternativ i en konfliktsituation: utbaseras eller utplånas. Tidigare fanns ett utbyggt system med ett stort antal små flygbaser runt om i landet. Det måste återtas – så fort det går. 

 

Läs också: Putins legosoldater hotar freden på Balkan 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!