Rysslands Iskanderrobotar kan nå Norrbotten. (Bilden visar uppskjutningen av Rysslands nyaste interkontinentala kryssningsrobot).Rysslands Iskanderrobotar kan nå Norrbotten. (Bilden visar uppskjutningen av Rysslands nyaste interkontinentala kryssningsrobot).
Rysslands Iskanderrobotar kan nå Norrbotten. (Bilden visar uppskjutningen av Rysslands nyaste interkontinentala kryssningsrobot).
Vladimir Putin presenterade en ny rysk interkontinental kryssningsrobot den första mars i år. Sedan tidigare har Ryssland Iskanderrobotar med räckvidd på 500 kilometer placerade i Kaliningrad och på Kolahalvön. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅNVladimir Putin presenterade en ny rysk interkontinental kryssningsrobot den första mars i år. Sedan tidigare har Ryssland Iskanderrobotar med räckvidd på 500 kilometer placerade i Kaliningrad och på Kolahalvön. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Vladimir Putin presenterade en ny rysk interkontinental kryssningsrobot den första mars i år. Sedan tidigare har Ryssland Iskanderrobotar med räckvidd på 500 kilometer placerade i Kaliningrad och på Kolahalvön. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Sveriges flygvapen kan slås ut av ryska robotar i en krigssituation. Foto: MAGNUS HALLGREN / DNSveriges flygvapen kan slås ut av ryska robotar i en krigssituation. Foto: MAGNUS HALLGREN / DN
Sveriges flygvapen kan slås ut av ryska robotar i en krigssituation. Foto: MAGNUS HALLGREN / DN

Ryska robotar riktas mot Norrbotten

Publicerad

Iskanderrobotar – som har kapacitet att bära kärnstridsspetsar – flyttades fram till norska gränsen i höstas. Stora delar av Sveriges stridsflyg skulle kunna slås ut på minuter.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Temperaturen stiger i Arktis, också i säkerhetspolitisk bemärkelse. Det handlar om att kontrollera handelsvägar, gasfyndigheter och kablar som hela världens internettrafik går igenom. Det nya normalläget får konsekvenser även för Sverige.

Ryssland flyttade fram Iskanderrobotar – som har kapacitet att bära kärnstridsspetsar – till norska gränsen i höstas, bekräftade chefen för den norska militära underrättelsetjänsten, Morten Haga Lunde i förra veckan. Det var under den stora Zapad-övningen i september som Ryssland skickade stora militära förstärkningar till Kolahalvön för första gången sedan kalla kriget.

”Luftlandsättningstrupper, mekaniserat infanteri och robotsystem flyttades på mycket kort tid, och med omfattande, koordinerade tåg- och flygtransporter” sade Haga Lunde (VG 5/3).

Robotar kan slå ut svenska flygvapnet

Avslöjandet borde skaka om Sverige. Eftersom Iskandersystemet har en räckvidd på 500 kilometer är inte bara Nordnorge i farozonen – stora delar av Norrbotten är inom räckhåll för robotarna. Inom loppet av minuter skulle flygflottiljen F21 i Luleå och stora delar av det svenska stridsflyget kunna slås ut. 

Att Arktis är prioriterat för Ryssland råder ingen tvekan om. ”Vi stärker infrastrukturen för forskning, transport, navigation och militär verksamhet, vilket kommer att säkra Rysslands intressen i denna strategiskt mycket viktiga region” sade president Vladimir Putin i sitt tal till nationen.

I takt med att isarna smälter blir Arktis allt viktigare för sjöfarten. Ryssland har som mål att trafiken genom Nordsjörutten ska tiodubblas till 2025, och Finland planerar att bygga järnväg till norska Kirkenes för att kunna utnyttja de isfria vattnen i Barents hav för export. Dessutom har ryska Gazprom satsat stort på sina arktiska naturgasfält. 

Både handelsvägar och energiförsörjning är centrala säkerhetsintressen för alla stater. Den som kontrollerar tillgången kan sätta press på andra länder utan att behöva ta till militära medel. Därför är Arktis strategisk viktigt för både Ryssland, Norden och Nato.

Ubåtar kan sabotera internetkablar

Rysslands Norra flotta, som är baserad omkring 10 mil från norska gränsen, har både större atomubåtar och miniubåtar som kan användas ned på 1000 meters djup. På senare tid har flera länder varnat för att ryska ubåtar visar stort intresse för de fiberoptiska kablar på Atlantens botten som hela världens internettrafik går genom. Sabotage kan få enorma konsekvenser – varje dag hanteras 15 miljoner finansiella transaktioner via kablarna. 

Rysslands aggressiva taktik i Arktis får konsekvenser för svensk säkerhet. Sveriges flygvapen har i praktiken två alternativ i en konfliktsituation: utbaseras eller utplånas. Tidigare fanns ett utbyggt system med ett stort antal små flygbaser runt om i landet. Det måste återtas – så fort det går. 

 

Läs också: Putins legosoldater hotar freden på Balkan 

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag