Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

MP:s största problem stavas Gustav Fridolin

Gustav Fridolin bär ansvar för att MP krisar. Nu är det upp till Isabella Lövin städa upp efter honom. Foto: PETER KRÜGER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är ingen slump att det är Isabella Lövin som får hålla talet som avslutar Miljöpartiets kongress: Fridolin är ett sänke för partiet, Lövin en hägrande livboj. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Ingen kan prata om blåfenad tonfisk med sådan entusiasm som Isabella Lövin. Nu är det upp till henne att rädda Miljöpartiet kvar i riksdagen. För några stödröster från Socialdemokraterna kan hon inte hoppas på: bara fem procent av S-väljarna vill ha en rödgrön regering efter valet. De har alltså ingen anledning att låna sin röst till de gröna.

”Efter fyra år i regeringen vet vi miljöpartister mer om politikens resultat än någonsin tidigare”, sa Lövin. Att de har lärt sig den hårda vägen, sa hon däremot inte. Men även om regerandet har kostat på, är det inte hela förklaringen till opinionsraset ned till knappt fyra procent. Mycket av Miljöpartiets kris kan spåras direkt till Gustav Fridolin. 

Svekdebatt och skandaler

Det var han som med en kolbit i näven valde att profilera partiet i de två miljöfrågor som de knappast kunde vinna: att stoppa Vattenfalls försäljning av tyska kolgruvor och att stänga Bromma flygplats. Hans strategi har lett till att MP har fått ägna mandatperioden åt en svekdebatt, i stället för att kunna fira de segrar som man faktiskt vunnit på miljöområdet: klimatlagen, flygskatten, stegvis ökning av biobränsle i dieseln.

Och vem låg bakom rekryteringen av regeringens minst lyckade statsråd: den ständigt ovetande middagsgästen Mehmet Kaplan och knytblusaktivisten Alice Bah Kuhnke? Jo, Gustav Fridolin.

Och det var samme Fridolin som brände hela partiets politiska kapital i regeringsförhandlingarna på att uppfylla sin egen önskan om att få bli skolminister. En statsrådspost han sedan misskött: den mest minnesvärda reform som presenterats var läsa-skriva-räkna-garantin, som fick kallas tillbaka och skrivas om eftersom förslaget skulle ha ökat lärarnas administration. 

Krisen skapades av Fridolin. Men det var Åsa Romson som fick avgå. Och lika raskt försvann Miljöpartiets trovärdighet som feministiskt parti.

Hyllade storföretagen

Nu är det upp till Isabella Lövin att återupprätta förtroendet för de gröna. I sitt kongresstal fokuserade hon på det som är hennes styrka och partiets existensberättigande: resultatinriktad miljöpolitik. Somligt var känd materia, som flygskatt, bensinskatt och klimatbistånd. 

Annat var oväntat – även för partimedlemmarna. Som att Lövin hyllade de svenska storföretagen Vattenfall, SSAB och LKAB. 

”När företagen ställer om går det inte bara bra, det går till och med oftast bättre” sa Lövin och syftade på företagens världsledande arbete med att ta fram stål utan kol. 

Isabella Lövin avslutade med en uppmaning till gräsrötterna: ”Andas in och tänk att det aldrig har varit viktigare att vara miljöpartist än nu”.

Det kommer att krävas mer än mindfulness för att Miljöpartiet ska klara riksdagsspärren. Att hålla Fridolin borta från rampljuset och låta Lövin spela solo är deras bästa chans.


Läs också: Miljöpartiet är fortfarande ett aktivistiskt enfrågeparti 

Fotnot: I tv-spelaren ovan visas senaste avsnittet av Ledarsnack, denna gång om Miljöpartiets framgångar och motgångar i regeringsställning.