Vida Movahed tog av sig slöjan i protest. Nu följer fler kvinnor hennes exempel. Foto: SALAMPIX/ABACA / STELLA PICTURES
Vida Movahed tog av sig slöjan i protest. Nu följer fler kvinnor hennes exempel. Foto: SALAMPIX/ABACA / STELLA PICTURES

Låt kvinnorna slänga slöjan utan förbud

Publicerad

Slöjorna faller. Det är inte internationella påtryckningar utan modiga feminister vi kan tacka för det.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Plötsligt visar Mellanösterns två mest hårdnackat islamistiska stater – Iran och Saudiarabien – tecken på att förtrycket av kvinnorna kan vara på väg att mjukna.

Att hissa vit flagg är en internationell symbol för kapitulation. I Iran har ett vitt tygstycke i stället blivit symbolen för en ny revolution. Det var 31-åriga Vida Movahed som strax före nyår klättrade upp på ett elskåp, tog av sig sin vita slöja och med utslaget hår höll upp den som en fana i vinden. 

Hennes tysta protest fick ett långt eko. Vida Movahed och 28 andra personer har gripits i samband med protester runt om i Iran. Ändå fortsätter kvinnor att ta av sig huvudduken. På nätet samlas bildbevisen för deras mod under parollen ”Girls of Revolution Street”. 

Iranska folket: bort med slöjtvånget

President Rouhani släppte i förra veckan en politisk bomb: en tre år gammal, dittills opublicerad, opinionsundersökning. Rapporten visar att hälften av iranierna vill slopa slöjtvånget. 

Det tillhör inte vanligheterna att Iran släpper fram rapporter om att folket är oense med mullorna. 

Därför är den extra viktig. Den tolkas som ett sätt för den reforminriktade Rouhani att signalera till polisen att ta det försiktigt med demonstranterna. 

Hoppet gror om att slöjtvånget ska slopas.

Bye bye abaya?

Även i Saudiarabien diskuteras lagstiftningen som reglerar kvinnors klädsel.

”Mer än 90 % av Mellanösterns gudfruktiga kvinnor bär inte abaya. Så vi borde inte tvinga människor att bära abaya” sade schejk Abdullah al-Mutlaq i saudisk tv häromdagen. Al-Mutlaq är inte vem som helst, han sitter i landets högsta religiösa råd. 

Det är ett tecken i tiden att en av Saudiarabiens högsta religiösa ledare uttalar sig för att slopa tvånget på att kvinnor ska bära den fotsida, heltäckande dräkten. Om lagen faktiskt ändras är dock för tidigt att säga. Men i december hävdes förbudet mot kvinnliga bilförare – efter att saudiskor filmat sig själva bakom ratten och bedrivit kampanj på nätet.

Snart burkaförbud i Danmark

Samtidigt som två av världens minst jämställda länder börjar diskutera om man inte ska ta bort lagar som bestämmer hur kvinnor får klä sig, diskuterar ett av världens mest jämställda länder att införa ett liknande förbud, fast med omvända förtecken. Den danska regeringen har tagit fram ett förslag till burkaförbud, eftersom plagget anses stå i konflikt med danska värderingar. 

Den som bor i Danmark (eller Sverige) och väljer att täcka ansiktet ger uttryck för en bokstavstroende tolkning av islam. Det är en klädsel som innebär begränsningar, exempelvis när det kommer till möjligheten att få jobba i skolan. Men i ett fritt samhälle vore det fel att bötfälla kvinnor som bär niqab bara för att de rör sig i offentligheten. 

Om målet är alla kvinnors frihet borde västländer fokusera på att stötta de modiga aktivisterna i Iran och Saudiarabien. Inte minska muslimska kvinnors självbestämmande på hemmaplan.

 

Läs också: Man måste inte vilja ingå i gemenskapen 

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag