Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Låt kvinnorna slänga slöjan utan förbud

Vida Movahed tog av sig slöjan i protest. Nu följer fler kvinnor hennes exempel.Foto: SALAMPIX/ABACA / STELLA PICTURES

Slöjorna faller. Det är inte internationella påtryckningar utan modiga feminister vi kan tacka för det.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Plötsligt visar Mellanösterns två mest hårdnackat islamistiska stater – Iran och Saudiarabien – tecken på att förtrycket av kvinnorna kan vara på väg att mjukna.

Att hissa vit flagg är en internationell symbol för kapitulation. I Iran har ett vitt tygstycke i stället blivit symbolen för en ny revolution. Det var 31-åriga Vida Movahed som strax före nyår klättrade upp på ett elskåp, tog av sig sin vita slöja och med utslaget hår höll upp den som en fana i vinden. 

Hennes tysta protest fick ett långt eko. Vida Movahed och 28 andra personer har gripits i samband med protester runt om i Iran. Ändå fortsätter kvinnor att ta av sig huvudduken. På nätet samlas bildbevisen för deras mod under parollen ”Girls of Revolution Street”. 

Iranska folket: bort med slöjtvånget

President Rouhani släppte i förra veckan en politisk bomb: en tre år gammal, dittills opublicerad, opinionsundersökning. Rapporten visar att hälften av iranierna vill slopa slöjtvånget. 

Det tillhör inte vanligheterna att Iran släpper fram rapporter om att folket är oense med mullorna. 

Därför är den extra viktig. Den tolkas som ett sätt för den reforminriktade Rouhani att signalera till polisen att ta det försiktigt med demonstranterna. 

Hoppet gror om att slöjtvånget ska slopas.

Bye bye abaya?

Även i Saudiarabien diskuteras lagstiftningen som reglerar kvinnors klädsel.

”Mer än 90 % av Mellanösterns gudfruktiga kvinnor bär inte abaya. Så vi borde inte tvinga människor att bära abaya” sade schejk Abdullah al-Mutlaq i saudisk tv häromdagen. Al-Mutlaq är inte vem som helst, han sitter i landets högsta religiösa råd. 

Det är ett tecken i tiden att en av Saudiarabiens högsta religiösa ledare uttalar sig för att slopa tvånget på att kvinnor ska bära den fotsida, heltäckande dräkten. Om lagen faktiskt ändras är dock för tidigt att säga. Men i december hävdes förbudet mot kvinnliga bilförare – efter att saudiskor filmat sig själva bakom ratten och bedrivit kampanj på nätet.

Snart burkaförbud i Danmark

Samtidigt som två av världens minst jämställda länder börjar diskutera om man inte ska ta bort lagar som bestämmer hur kvinnor får klä sig, diskuterar ett av världens mest jämställda länder att införa ett liknande förbud, fast med omvända förtecken. Den danska regeringen har tagit fram ett förslag till burkaförbud, eftersom plagget anses stå i konflikt med danska värderingar. 

Den som bor i Danmark (eller Sverige) och väljer att täcka ansiktet ger uttryck för en bokstavstroende tolkning av islam. Det är en klädsel som innebär begränsningar, exempelvis när det kommer till möjligheten att få jobba i skolan. Men i ett fritt samhälle vore det fel att bötfälla kvinnor som bär niqab bara för att de rör sig i offentligheten. 

Om målet är alla kvinnors frihet borde västländer fokusera på att stötta de modiga aktivisterna i Iran och Saudiarabien. Inte minska muslimska kvinnors självbestämmande på hemmaplan.

 

Läs också: Man måste inte vilja ingå i gemenskapen