Jan Björklund får hemläxa. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN//PETRO FEKETA
Jan Björklund får hemläxa.  Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN//PETRO FEKETA

Lärarutbildningen sabbar den svenska skolan

Publicerad

Om Sverige ska ha en skola i världsklass krävs också världens bästa lärare. Då går det inte att ha en usel lärarutbildning. 

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

2011 började de första studenterna på den nya lärarutbildningen. Den var en av Jan Björklunds (L) största reformer som skolminister. Nu skulle det äntligen bli ordning och reda i klassrummen.  

Björklund fixade inte lärarutbildningen 

Sex år senare är han missnöjd med resultatet: ”Lärarutbildningen i Sverige är undermålig. Här kommer det att behövas ytterligare mycket stora och genomgripande reformer” (SvD 24/9). Skoldebattören och högstadieläraren Isak Skogstad håller med honom.

Lärarutbildningen måste förändras i grunden, skriver Skogstad (SvD 26/9). Ut med de flummiga pedagogiska teorierna som saknar verklighetsförankring. In med praktisk kunskap, metodik och hjärnforskning. 

Han har rätt. De nyutexaminerade lärarna förbereds inte på vad som väntar dem i klassrummet, det bekräftas också av statistiken. Av nyutbildade lärare anser 90 procent att de saknar metoderna som krävs för att kunna genomföra undervisningen. Det skriver hjärnforskaren Martin Ingvar i den nya boken Kunskapssynen och Pedagogiken. 

Det visar på lärarutbildningens misslyckande. Vad är den till för om den inte lyckas lära ut de grundläggande metoder som behövs för att undervisa? Det är ju dess främsta uppgift. 

Med tanke på att den svenska skolan plågas av ordningsproblem är det än viktigare att lärarstudenter får veta hur man behärskar klassrumssituationen. Då duger det inte att kunna rabbla teorier utformade av pedagoger från förra sekelskiftet, som det ser ut i dag. Det krävs konkreta strategier för att hantera vanliga klassrumsproblem.  

Kaos i klassrummen 

Hur gör man när eleverna vägrar lyssna? Hur gör man när det uppstår bråk? Kalla det kristräning för lärare. 

Det kan tyckas tjatigt med allt tal om ordning och reda i klassrummet. Men studiero är faktiskt en förutsättning för att man ska kunna lära sig något, annars kortsluts hjärnan. När människor upplever sig hotade, exempelvis när det blir bråkigt i ett klassrum, går all tankeverksamhet åt till att lösa problemet. Säkerhet går före inlärning, enligt Martin Ingvar. 

Alltså är det särskilt viktigt att alla blivande lärare får lära sig hur man skapar en god studiemiljö. De kan vara hur kunniga som helst inom sitt område, men om de inte kan få tyst på en klass spelar det ingen roll. Det är något som många som redan jobbar i skolan också skulle behöva lära sig. Därför vore det bra med statlig fortbildning för lärare, där de får feedback gällande sin undervisning. 

Dagens lärarutbildning är, precis som Björklund säger, undermålig. Det är inte bara en förlust för de nykläckta lärarna, utan framför allt för de elever som nekas en god skolgång på grund av det ständiga stöket. 

 

Läs också:

Skona lärarna från självutnämnda orakel 

Usel utbildning ger usla lärare 

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag