Inte ens liberaler kan vara helt kluvna

Katastrof för Liberalerna i SCB:s nya mätning
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND
”Four more years” med Stefan är inte alls omöjligt.
Foto: JONAS EKSTROMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
SD var som bortblåsta från offentligheten under pandemin.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Det var i SCB-mätningen som lyftet för L hade behövt komma efter vägvalet. Så blev det sannerligen inte.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Politik är inte rättvist. Centerpartiet belönas av väljarna för sin flummiga mittenretorik medan Liberalerna får kalla handen. Valet nästa höst lär bli en riktig nagelbitare.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Pandemin börjar kännas passé. Vaccineringen rullar på, sommarvädret är på tårna och krögarna har fått lätta på tagelskjortorna. 

På onsdagen kom ett klassiskt vårtecken: SCB:s väljarsympatiundersökning. Även här kan man skönja en del post-pandemiska rörelser. Socialdemokraternas dragningskraft som statsbärande krisparti har försvagats och Sverigedemokraternas siffror vänder uppåt, till exempel.

Minns hur det såg ut före pandemin: S och SD slogs om titeln största parti och Moderaterna var frånåkta. I januari 2020 ledde S hos Novus, exempelvis, men differensen var inom felmarginalen. I februari hade SD gått om, men åter inom felmarginalen. Långtidstrenden var emellertid tydlig: S rasade. Och Moderaterna stapplade.

Så kom pandemin. S lyckades svinga sig över 30 procent och även M stärktes. SD var som bortblåsta från offentligheten.

MP kommer med största sannolikhet att räddas kvar av rödgröna stödröster.

Så vad händer när svenskarna på allvar kliver ut ur covidskuggan? Kommer vi att gå tillbaka till läget före pandemin då den krisande socialdemokratin var ämnet på allas läppar? 

Det beror nog på. Om livsandarna dansar, ekonomin tar rejäl fart och skjutandet planar ut, lär det bli ”four more years” med Löfven. Om tidsandan mer präglas av oro inför kriminalitet och segregation, är det fördel Kristersson & Co. 

En annan avgörande faktor är hur det går för de mindre partierna. Miljöpartiet hamnar under spärren i SCB:s majmätning, men kommer med största sannolikhet att räddas kvar av rödgröna stödröster. 

För Liberalerna däremot ser läget nattsvart ut. Det var nu – i denna viktiga mätning – som lyftet i opinionen måste komma efter beslutet i mars att lämna Januarisamarbetet och stödja Ulf Kristersson som statsministerkandidat. Partiledningen spelade ut sitt sista överlevnadskort: Vägval höger. Men i stället för ett lyft blev det en historisk bottennotering på 2,5 procent.

Nyamko Sabuni har aldrig övertygat i rollen som partiledare.

Liberalerna har tappat väljare till C, utan att övertyga sina tidigare borgerliga sympatisörer om att komma tillbaka. Partiet befinner sig med andra ord i den sämsta av världar – i ett politiskt ingenmansland.

Det är inte lätt att se hur Liberalerna ska lyckas hitta säker mark igen. Partiet har inte bara varit otydligt i regeringsfrågan under lång tid, utan även i sakpolitiken; partiets tidigare profilfråga, skolan, har exempelvis slarvats bort. 

Nyamko Sabuni har aldrig övertygat i rollen som partiledare och inom partiet har man grälat för öppen ridå. Oppositionen mot Sabuni lär nu slipa knivarna inför Landsmötet i november. 

Liberalernas enda livlina är nog om Sabuni får med sig ett starkt mandat från Landsmötet och lyckas formulera en vass sakpolitik, som övertygar väljarna om att partiet fortfarande behövs i Sveriges riksdag.

I en mer rättvis värld hade det varit C snarare än L som kämpade för sin överlevnad. Men politik är inte rättvist. 

LUF: ”Sabuni är inte problemet – snarare politiken”

LUF:s ordförande Romina Purmokhtari har förtroende för Nyamko Sabuni som partiledare trots svaga siffrorna i SCB:s nya mätning