Miljöpartiet föreslår att alla elever, från förskola till och med gymnasium, ska serveras fritt morgonmål. Obligatoriskt för skolorna, dock inte tvång på att äta för eleverna. Alltid något.
”För att hjälpa barnfamiljer i det akuta skedet vill vi ge barn gratis frukost i skolan”, sa Märta Stenevi tisdags.
MP räknar med att frukostpaketet kostar staten en miljard kronor.
Vänsterpartiet var först ut i årets frukostrace. Nooshi Dadgostar lanserade sin variant för en månad sedan, med en värderingsram vidare än någonsin Antikrundan. V talade om en halv till en miljard kronor.
”Men det är väl investerade pengar. Mätta magar läser bättre”, sa Dadgostar när hon besökte i matsalen på Blombackaskolan i Södertälje.
”Det är en investering som är värd vartenda öre – mätta elever mår och pluggar bättre”, ekade MP i sitt pressmeddelande en månad senare.
Många tonåringar prioriterar att sova längst möjligt, eller att fixa frisyr och klädsel. Då går frukosten bort, var den än finns.
Men eleverna ska ha något att plugga också. Och är det något som saknas i svensk skola är det läroböcker. Det har både på kort sikt och i längden större inverkan på barnens kunskapsinhämtning.
Skolminister Lotta Edholm (L) har föreslagit en beskedlig satsning på skolböcker, 685 miljoner kronor ett första år och 500 miljoner åren därpå.
Mindre än vad Sveriges moderna välgörenhetstanter, MP och V, vill lägga på gratis frukost.
MP och V borde tänka efter: Vem kan göra vad? Föräldrar har svårt att ersätta läroböcker och undervisning. Men de kan köpa bröd, mjölk, flingor eller vad barnen nu vill äta till frukost.
Det gör de allra flesta också. Trollhättan och Vingåker testade gratis morgonmat för ett antal år sedan, och fann att relativt få elever kom - och de flesta bara någon gång då och då.
Den fria frukosten kostade mer än den smakade. Och gav upphov till matsvinn.
Det finns dock skolor där rektor och lärare anser att det är nödvändigt att servera att morgonmål, eftersom en väldigt stor del av eleverna inte har ätit hemma.
Förklaringarna kan vara många. Pengabrist, som MP och V tror, eller att en del utlandsfödda föräldrar har andra vanor: de äter inte frukost själva, eller kanske en croissant med sylt. Långt från svenska ideal om gröt, ägg, fiberrikt bröd och sockerfria gryn.
Bland högstadieelever och gymnasister - i vilken skola som helst - är förklaringen ofta att tonåringar prioriterar att sova längst möjligt, eller att fixa frisyr och klädsel. Och då gör det ingen skillnad om frukosten serveras här eller där. Den går bort ändå.
Alltså. Om rektor finner det nödvändigt att bjuda på frukost ska hen göra det, och de flesta skolor där det är aktuellt har förstärkt elevpeng.
Att frukosten gör stor nytta i några skolor är inget skäl för att införa måltiden överallt.
Läroböcker har däremot stor betydelse för alla elever. Böckerna ger dem kunskap, och kunskap är makt.