Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flygkatastrofen visar att Irans regim är genomrutten

På lördagen hölls en manifestation och minnesstund på Mynttorget i Stockholm för att hedra de 176 människor som omkom i flygkatastrofen i Iran.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bild från nedslagsplatsen i Iran.Foto: Kassem Hamadé

Att blanda in USA i skuldfrågan gynnar bara ayatolla Ali Khamenei och hans korrupta garde i Teheran. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I helgen twittrade Göran Greider, chefredaktör för socialdemokratiska Dala-Demokraten: ”Irans diktatur är skyldigt till nedskjutningen och alla döda. Ja. Men: Hultqvist! Våga också tala om USA:s skuld till det spända läget!”

Greiders är inte ensam om det synsättet, men det är befängt. Ett civilt flygplan lyfte från iransk mark och sköts sedan ner av iranskt luftvärn. Skulden faller på Iran och ingen annan. 

Självfallet var läget spänt. Fyra timmar före katastrofen hade Iran vedergällt USA:s drönarattack som dödade generalen Qassem Suleimani. Det gjordes med en kylig, välkalibrerad missilattack mot amerikanska baser i Irak - och man var extremt noggrann med att inte äventyra amerikanska soldatliv. 

Iran försökte slingra sig

Nu väntade man på USA:s reaktion. Men om Iran hade fingret på avtryckaren inför en möjlig luftattack borde man självklart ha sett till att luftrummet var tomt. Och definitivt säkerställt att inga civila flygplan lyfte från det egna territoriet. 

Om regimen hade brytt sig om människoliv - sina egna medborgares liv - hade en sådan åtgärd suttit i ryggmärgen. Det är talande att så icke var fallet.

När katastrofen var ett faktum försökte man dessutom slingra sig undan ansvar: En motor började brinna och piloten tappade kontrollen, hävdade landets trafikmyndighet.

Först tre dagar efter katastrofen, när Kanada, Storbritannien och USA gått ut med egna underrätelseuppgifter, erkände Iran sitt fatala misstag. Men även i detta skede avslöjades regimens ynklighet: både utrikesministern och presidenten skyllde misstaget på USA:s ”äventyrism” och aggression.

Sveriges regering måste sätta tryck

Som en följd av denna vårdslöshet och inkompetens förvandlades ett ukrainskt passagerarplan till ett brinnande inferno. 176 människoliv gick till spillo. 17 passagerare var hemmahörande i Sverige: döttrar och söner, föräldrar och makar, skolkamrater och vänner har ryckts bort på ett fruktansvärt och absolut meningslöst sätt. I vår rörliga tid är sorgen utbredd; ett förtvivlans nät sträcker sig från Iran till platser som Stockholm och Uppsala, Åkersberga och Stenungsund.  

Sveriges regering har fördömt Irans agerande, som sig bör. Nu måste man ligga på för att få full insyn i haveriutredningen. Iran måste avkrävas en officiell ursäkt, ekonomisk kompensation till offrens anhöriga och förstås se till att de omkomnas kvarlevor får komma hem.

När general Suleimani dödades av USA fick den alltmer impopulära regimen ett andrum. Men när orsaken till flygkatastrofen uppdagats gick folk ut på gatorna igen och protesterade i flera iranska städer. 

En röst sammanfattade frustrationen i sociala medier: ”Hade detta varit ett inrikesflyg och alla passagerare iranier så hade vi aldrig fått reda på sanningen. Ni hade lagt skulden på sanktionerna.”

Försök att göra USA medskyldigt gynnar bara ayatolla Ali Khamenei och hans korrupta garde.


MINIDOKUMENTÄR: Så gick flygkraschen i Iran till:

Expressens Lisah Silfwer tar dig igenom händelseutvecklingen steg för steg.