Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson, kan känna sig riktigt nöjd. Partiet har fått igenom reformer till ett värde av nästan tolv miljarder kronor i höstens budget, enligt egen uppgift. Skattebetalarna har däremot all anledning att känna sig missnöjda.
Vänsterpartiet vill att så mycket som möjligt ska vara ”gratis”. Det kommer att bli dyrt.
Vänsterpartiets gratisreformer är dyra
De senaste åren har V lyckats ro i hamn flera gratisreformer, bland annat gratis medicin för barn och unga under 18 år. Det skulle kosta drygt 400 miljoner kronor per år. Men redan det första året blev notan 150 miljoner kronor högre, enligt Socialstyrelsen.
En av årets gratissatsningar är kostnadsfri simundervisning för barn i förskoleklass. En annan är avgiftsfri kollektivtrafik för skolbarn under sommarlovet.
Reformerna är felriktade. Om syftet är att stödja familjer med svag ekonomi skulle det vara mer verkningsfullt att rikta bidragen till den berörda gruppen. Det finns ingen anledning att subventionera medelklassbarnens fritidsaktiviteter.
Vänsterpartiet har också en förkärlek för att detaljstyra lokalpolitikerna i kommun och landsting. Förlossningsvården ska få en miljard kronor om året från 2018 till 2022. Det kan låta bra, vid en första anblick. Det har rapporterats flitigt om BB-kaoset de senaste åren.
Men Sveriges kommuner och landsting (SKL) är mindre förtjust i de villkorade statsbidragen. De är en kortsiktig lösning som kräver mycket administration.
En granskning av Riksrevisionen från förra året visar rentav att riktade statsbidrag kan ha en negativ inverkan på Sveriges landsting. Enstaka bidrag kan göra att det blir svårt att planera verksamheten på lång sikt. Ytterligare ett problem är att regeringen utgår från att alla landsting behöver pengar till samma sak. Det vore bättre att låta landstingen fördela pengarna dit de behövs bäst.
Skötsamma straffas
Det finns fler områden där Vänsterpartiets klåfingrighet märks. Partiet bidrar ännu en gång till att bestraffa de skötsamma. Från och med nästa år höjs skatten på kapitalförsäkringar och investeringssparkonton.
Tillfället är särskilt illa valt. Svenskarnas sparande är lägre än på sex år, enligt SCB:s senaste sparbarometer. Ändå väljer regeringen, tillsammans med Vänsterpartiet, att göra det dyrare att ta ansvar för sin egen ekonomi.
Äh, det är bara två påsar ostkrokar, enligt Ulla Andersson (AB 19/7). Men sen Vänsterpartiet blev stödhjul till regeringen har det blivit många ostkrokar små.
Läs också: