Även högern borde applådera Gretas kamp

Greta Thunberg, då 15 år gammal, bjöds i december in till klimattoppmötet COP24 i polska Katowice och fick hålla tal inför FN-chefen.
Foto: ANDRZEJ GRYGIEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ungdomsstrejk i Bristol, Storbritannien, den 15 februari.
Foto: SIMON CHAPMAN/LNP/REX / SIMON CHAPMAN/LNP/REX/IBL REX FEATURES
Ungdomsstrejk mot klimatet i Manchester, 15 januari 2019.
Foto: CHRIS BULL/REX / CHRIS BULL/REX/IBL REX FEATURES
Greta Thunberg utanför riksdagshuset i augusti 2018.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunbergs klimatstrejk sprider sig över världen. Även högern borde välkomna hennes kamp. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Delar av näthögern har visat upp en märklig besatthet av Greta Thunberg, 16-åringen vars skolstrejk nu har spritt sig över hela världen. Hennes motiv har ifrågasatts och tonen har inte sällan varit hånfull. 

Det är svårt att inte se denna magsurhet som ett förtäckt ”Rör inte min Suv!”-bröl i en tid då okonstlad klimatförnekelse har blivit omöjlig i debatten.

Det finns, omvänt, de som snarare behandlar 16-åringen som en frälsargestalt, nedstigen från himmelen. Det är ett tungt kors att bära för en ung person, särskilt i en värld där Donald Trump, Putin och Xi Jinping håller takten. Men hon är värd all möjlig respekt. 

Och förhoppningsvis kan hon, och de generationskamprater som hon inspirerar, göra verklig skillnad. 

I elfte timmen. 

Möjligheternas fönster blir allt trängre

”I går gick vi in i en ny miljöpolitisk era”, skrev Expressens ledarsida den 3 februari 2007. Dagen innan hade FN:s klimatpanel presenterat sin fjärde klimatrapport, där det slogs fast att klimatförändringarna var människoskapta. Nu fanns inte längre någon ursäkt för passivitet. Nu måste utvecklingen vändas, annars...

Tolv år senare kan man konstatera att mänskligheten har förvaltat denna kunskap fruktansvärt illa. Otroligt nog finns det än i dag klimatförnekare. Men det största problemet är att alla de som faktiskt inser allvaret ändå inte agerar beslutsamt nog för att avvärja en katastrof. 

Som globalt kollektiv förmår inte den fullvuxna delen av mänskligheten att agera klokt. Den lyckas inte fokusera och prioritera. Den klarar inte att avstå från nuets små frestelser för att uppnå något bättre längre fram.  

Visst har det hänt saker sedan 2007. Många enskilda länder har vidtagit kraftfulla åtgärder. Globala toppmöten har begåtts, avtal förhandlats fram. Men det har gått för långsamt. Möjligheternas fönster blir allt trängre. Den verkliga gnistan saknas, både på världspolitisk och på folklig nivå. 

Greta Thunberg kan tända gnistan

Kanske har Greta Thunberg de svavelstickor som krävs. Unga i andra länder har tagit efter hennes virala skolstrejk: i tiotusental demonstrerar de på platser runtom i Belgien, Holland, Tyskland, Schweiz, England och Australien. I Belgien fick Flanderns miljöminister, Joke Schauvliege, avgå efter att ha påstått att miljödemonstrationerna inte alls var spontana eller födda ur övertygelse utan en sinister politisk komplott. 

Om rörelsen fortlever kan konspirationsanklagelser mycket väl dyka upp igen, liksom andra försök till sabotage. Mäktiga ekonomiska intressen har mycket att förlora på ett radikalt grönt uppvaknande och mycket att vinna på status quo.

En sak är säker; oavsett hur uthålliga dessa ungdomar är kommer ingenting att uppnås om inte vuxenvärlden tar sitt ansvar. Vi har ett drygt decennium på oss att få utsläppen under kontroll och halvera dem, enligt FN:s klimatpanel. Annars blir klimatet outhärdligt. 

Det är hög tid att världens fullvuxna börjar samla vuxenpoäng. 


Läs också:

Alliansens klimatpaket duger faktiskt inte