Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lågt förtroende
för Stefan Löfven

Förtroendet för Stefan Löfven minskar. Foto: Jens L'Estrade
FRÅGAN: Hur stort förtroende har du för..?
JONAS SJÖSTEDT
Innan regeringskrisen: 2,48
Efter: 2,57

'' Han har höga siffror jämfört med siffrorna på Lars Ohlys tid. Sjöstedt går bra hos de egna väljarna, efter krisen har 55 procent av de rödgröna väljarna förtroende för honom.

Foto: Lisa Mattisson Exp
ÅSA ROMSON
Innan regeringskrisen: 2,17
Efter: 2,34

'' Generellt har hon visat låga förtroendesiffror men här kan man se ganska stora skillnader mellan blocken. Efter krisen har 35 procent av de rödgröna väljarna förtroende för henne.

Foto: Lisa Mattisson
GUSTAV FRIDOLIN
Innan regeringskrisen: 2,66
Efter: 2,75

'' Hela förtroendeökningen är rödgröna väljare som sluter upp bakom partiledaren.

Foto: Pontus Lundahl / Tt
ANNIE LÖÖF
Innan regeringskrisen: 2,55
Efter: 2,52

'' Hon har goda siffror bland alliansväljare och har stärkt sin position som partiledare. Men bara 4 procent av rödgröna väljare har förtroende för henne. Hon har ju hållit en hög svansföring och profil under krisveckan.

Foto: Nike Mekibes
JAN BJÖRKLUND
Innan regeringskrisen: 2,59
Efter: 2,55

'' Andelen med litet förtroende för honom har ökat under krisveckan. Han har alltid varit en ganska kontroversiell politiker så han går hem i alliansläger men har alltid haft låga betyg hos rödgröna väljare.

Foto: Sven Lindwall
GÖRAN HÄGGLUND
Innan regeringskrisen: 2,60
Efter: 2,60

'' Vi ser ingen förändring under krisen. Han uppfattas inte som lika kontroversiell och har inte haft en så central roll.

Foto: Sara Strandlund
ANNA KINBERG BATRA
Innan regeringskrisen: 2,57
Efter: 2,66

'' Hennes uppgång är större på allianssidan än vad siffrorna skvallrar om. Efter krisen har 62 procent av alliansväljarna förtroende för henne.

Foto: Alexander Donka
JIMMIE ÅKESSON
Innan regeringskrisen: 2,10

Efter: 1,93

'' Eftersom han är sjukskriven får man nog tolka rörelsen kring honom att det speglar SD generellt.

Foto: Anna-Karin Nilsson
FREDRIK REINFELDT
Innan regeringskrisen: 3,19

Efter: 3,29

Foto: Tolga Akmen
MAGDALENA ANDERSSON
Innan regeringskrisen: 2,62

Efter: 2,62

Foto: Lisa Mattisson Exp
MARGOT WALLSTRÖM
Innan regeringskrisen: 3,29

Efter: 3,39

Foto: Sven Lindwall
MATTIAS KARLSSON

Innan regeringskrisen: Ingen uppgift

Efter: 1,72

Foto: Anna-Karin Nilsson
1 / 14

Här är de nya dystra siffrorna för Stefan Löfven.

Efter regeringskrisen är förtroendet för honom på en historiskt låg nivå, enligt en ny undersökning från Demoskop/Expressen.

- Förtroendet tar tid att bygga upp men kan raderas snabbt, säger Per Nilsson, kommunikations- och analyschef för Moderaterna.

SÅ GJORDES UNDERSÖKNINGEN

Fråga: Hur stort förtroende har du för....?

Undersökningsperiod: 28 november-2 december och 8 december-10 december 2014.

Metod: Webbintervjuer.

Antal tillfrågade: 1076 respektive 1086.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

Fotnot: Skillnaden i medelvärde mellan de båda mätperioderna är inte statistiskt säkerställd.

Medelvärde

Medelvärde: Medelvärdet är beräknat på följande alternativ: mycket stort förtroende får värdet 5, ganska stort förtroende, 4, varken eller, 3, ganska litet förtroende, 2 och mycket litet förtroende, 1. Utifrån det räknas ett genomsnittsbetyg ut.
Kommentarer: Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop.

Förra veckan föll regeringens budget och regeringskrisen var ett faktum för Stefan Löfven. Nu kommer nya dystra besked för statsministern. En opinionsundersökning från Demoskop/Expressen som presenteras i dag visar att förtroendet för Stefan Löfven har rasat under hösten.

"Historiskt låg nivå"

I början av året hade Löfven rekordstort förtroende och gav Fredrik Reinfeldt (M) en hård match. Men efter valet i september har det svängt. Demoskop har undersökt väljarnas förtroende för partiledarna i två omgångar, precis före och efter beskedet om nyval. Undersökningen visar att snittbetyget för Stefan Löfven har sjunkit från 2,98 till 2,92 den senaste veckan.

- För Stefan Löfvens del är förtroendenivån på en historiskt låg nivå. Men ändå kan man säga att detta är ett bättre förtroendebesked än S nog hade befarat. Under hösten har hans förtroendesiffror dalat och man kunde ha förväntat sig att krisen skulle ha gjort utförsbacken ännu brantare. Men snarare ser det ut att plana ut nu, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop.

Mer positiva

Andelen väljare som har mycket eller ganska litet förtroende för Stefan Löfven har ökat från 35 procent till 41 procent jämfört med innan regeringskrisen, enligt Demoskops undersökning.

Ökningen, som är statistiskt säkerställd, sker främst bland alliansväljare, enligt Peter Santesson. De rödgröna väljarnas dom över Löfven ser ut att vara mer positiv.

Delar väljarna

Samtidigt har gruppen som har förtroende för Löfven ökat med tre procentenheter den senaste veckan och Stefan Löfven har näst högst förtroende bland partiledarna, bara Fredrik Reinfeldt ligger högre.

- Den höjda konfliktnivån gör att väljarna går i två riktningar. Väljarna sluter upp bakom sina partiledare men samtidigt blir andra partiers väljare ännu mer kritiska, säger Peter Santesson.

För Miljöpartiets båda språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson har förtroendet under den gångna krisveckan stärkts. Men bara bland rödgröna väjare. Bland alliansväljare har förtroendet för dem inte ökat alls, enligt Demoskop.

"Säkerställd uppgång"

Anna Kinberg Batra, som är nominerad att ta över som partiledare för Moderaterna, har klarat den senaste veckans kaos relativt bra, enligt Demoskops förtroendemätning.

- Här ser vi en säkerställd uppgång i förtroendet för henne under den senaste veckan. När hennes synlighet ökar kan man förvänta sig att förtroendet kan öka ytterligare, säger Peter Santesson.

Per Nilsson, kommunikations- och analyschef (M) kommenterar mätningen i en skriftlig kommentar:

"Förtroende tar tid att bygga upp men kan raderas snabbt. Stefan Löfven har nu misslyckats med att regera och försatt Sverige i ett allvarligt läge. Jag tror att många vill se en förändring. Anna Kinberg Batra står för ansvar och ett modernt ledarskap."

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin gick under hela onsdagskvällen inte att nå för en kommentar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!