Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ytterligare en hund död av giftiga alger

Förra veckan dog hunden Banjo efter att ha badat i ett kalkbrott.

Nu har ännu en hund dött av algförgiftning efter att ha svalt havsvatten.

Marinbiologen Sture Nellbring varnar för att ha hunden lös nära grumligt vatten.

– För hundar kan algerna vara livsfarliga, säger han.

Så märker du algförgiftningen

Algerna slår ut både lever och njurar vilket kan orsaka urinförgiftning, gulsot och dödsfall.

Symptomen kan visa sig så tidigt som 30 minuter efter att hunden fått i sig alger.

Var uppmärksam om hunden:

• Darrar

• Kräks

• Vinglar

• Krampar

Kontakta då veterinär!

Källa: <a target="_blank" href="http://www.agria.se/hund/artikel/Symtom-pa-algforgiftning"><strong>Agria djurförsäkring</strong></a>

Det var under en strandpromenad på Stora Rör på Öland som hunden drack av vatten i en pöl nära havet.

Trots att vattnet såg klart ut dog hunden dagen efter av algförgiftning, skriver Barometern.se

Expressen har tidigare skrivit om hur hunden Banjo dog efter att ha badat i Sternö stenbrott och även på danska Bornholm har en hund dött av efter att ha fått i sig alger, skriver lokala medier.

– På människor kan det klia i ögon och på huden, men för hundar som badar i eller dricker av vatten kan algerna vara livsfarliga eftersom de kommer in i kroppen. Algerna innehåller nervgifter och levergifter som går in ämnesomsättningen och stänger av viktiga kroppsfunktioner, förklarar Sture Nellbring, marinbiolog på länsstyrelsen i Stockholm.

Märks på 30 minuter

Processen går snabbt, redan efter 30 minuter kan hunden börja krampa och kräkas.

– Det viktiga är att snabbt kontakta veterinären, för det finns saker vi kan göra. Hunden kan få medicinskt kol som binder samman giftet. Den kan få dropp och också ges understödjande behandling. Det betyder att vi håller i gång hundens organ medan hunden i princip läker sig själv, säger Göran Sjöström, veterinär på Kalmar sjukhus, till Barometern.se.

Det var han som tog hand om hunden som dog på Öland.

I det fallet var det troligtvis katthårsalger som orsakat dödsfallet, en algtyp som stormtrivs längs Östersjökusten där risken för algförgiftning är som störst.

– Men man ska vara försiktig vid grumligt, färgat vatten även i sötvattenssjöar, särskilt kring bruksorter där sjöarna kan vara övergödda. Även Mälaren blommar varje sommar, och då gäller det att hålla hunden borta, säger Sture Nellbring.

Risk även vid klart vatten

Men fallet på Öland, där vattnet ska ha varit klart, visar att viss risk finns även utan blågrönt grummel.

– I det fallet kan det ha varit havsvatten som sköljts in och blivit kvar i en pöl. Även om algerna dör kan gifterna finnas kvar i vattnet ett par dagar i stillastående vatten. Men normalt sett bör man se något spår av dem, att det är grumligt.

Hur är prognosen för algblomning just nu?

– Min uppfattning är att det ser hyfsat ut, och till och med avtar något.

Få fall per år

De flesta hundar verkar dock klara sig undan de farliga vattnen, i alla fall enligt veterinär Lena Bjurström på Agria djurförsäkringar.

– I snitt, i Sverige, har vi två anmälningar per år och vi försäkrar drygt 330 000 hundar. Det verkar som att djurägare är uppmärksamma på sin hund och medvetna om riskerna, säger hon till Barometern.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!