Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Wiesenthal-center anklagar Reepalu

Lugn och frid vill inte infinna sig i relationen mellan Malmös starke man Ilmar Reepalu (S) och Simon Wiesenthal-centret i Los Angels. I ett brev riktas nya anklagelser mot Reepalu.
I måndags mötte centrets utsända, Abraham Cooper och Shimon Samuels, Reepalu i Malmö med anledning av den varning till världens judar för att resa till Malmö, som centret utfärdade förra året.

FAKTA

• I december avrådde det mäktiga Simon Wiesenthal Center i Los Angeles judar från att besöka Malmö.
• Bakgrunden var dels hot och attacker mot judar i staden, dels i centrets tycke kontroversiella uttalanden av kommunalrådet Ilmar Reepalu (S).
• Reepalu svarade med att bjuda in representanter för centret att besöka Malmö.
• Fredagen den 11 mars kom rabbi Abraham Cooper och Shimon Samuels, ansvarig för utrikesfrågor, till Malmö.
• Måndagen den 14 mars träffade de Reepalu för ett timslångt samtal. Dagen efter sammanträffade de i Stockholm med demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP).

Inga hårda ord sades direkt efter mötet, men i ett brev från centret anklagas Reepalu för lögn och bristande vilja att skydda stadens judar.
Dessutom kritiseras att Reepalu talat om centret som inflytelserikt och mäktigt. Formuleringen påstås "andas konspirationsteorier mot judar på 1930-talet".
Reepalu säger till TT att han ska skriva ett svarsbrev. Han vidhåller att måndagens möte var givande. Gästerna ska då ha insett att inte bara judar är utsatta för hatbrott i Malmö. Om kritiken säger han:
- Det verkar vara någon form av förbistring. De lever i tron att jag som "borgmästare" kan beordra vad polisen gör och inte gör.
Men Reepalu ser dessutom en koppling till hans kritik av Israel.
- Deras utgångspunkt är ungefär att jag får överhuvud taget inte uttala mig med någon kritik mot staten Israel, för då importerar jag en internationell konflikt till Malmö. Det kan jag självfallet aldrig acceptera.