Utpressarliga slår till mot sexköpare

Publicerad
Uppdaterad
MALMÖ. Den skånske toppchefen gick rakt i utpressarnas honungsfälla.
Han filmades när han tog kontakt med två minderåriga prostituerade och tvingades sedan betala "böter".
- Det här har vi gjort mot hundratals sexköpare genom åren, säger den 28-årige ledaren för utpressarligan.
Men den här gången gick det inte som planerat. Den 44-årige toppchefen vägrade betala när han krävdes på ytterligare 35 000 kronor och kontaktade polisen.
28-åringen greps på bar gärning när han skulle kasserna in pengarna,
I går åtalades den 28-årige ledaren i Malmö tingsrätt. Han står redan under åtal för ett liknande brott förra året.
- Jag medger att jag gick för långt. Men när jag fick reda på att 45-åringen var toppchef tyckte jag att han kom för billigt undan när han bara betalade 12 000 kronor, säger 28-åringen.

Är samhällsnyttigt

För Kvällsposten berättar 28-åringen att han filmat potentiella sexköpare i tio år och att han inte ser sig själv som en brottsling.
- Jag ser detta snarare som en samhällsnyttig verksamhet. Vi vill få bort prostitutionen av minderåriga på internet. Polisen gör ju inget.

Två killar filmar

Tillvägagångsättet är likadant vid varje tillfälle. Via nätet får flickorna kontakt med sexköpare. De bestämmer sedan möte utomhus någonstans i Malmö.
- Det är två killar som filmar. Jag tar kontakt med männen efter att de försökt köpa sex av flickorna.
Deras offer hotas sedan med att filmen antingen läggs ut på internet eller lämnas till polisen om de inte betalar. I polisförhöret berättar 28-åringen självmant att han pressat en topppolitiker på 750 000 kronor.
- Vem det var vill jag inte tala om.


Åtalad för bedrägerier

28-åringen hävdar att han skänker pengarna till olika välgörande ändamål och bara behåller en liten del för att täcka de egna omkostnaderna.
Kammaråklagare Mikael Pihl tror inte på 28-åringens påståenden om samhällsnyttig verksamhet.
- Han är även åtalad för nio fall av bedrägerier.
Per-Ola Ohlsson
Per-Ola Ohlsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag