Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Två tjänstemän häktas för migrationsmutor

Två anställda på migrationsverket häktades i dag misstänkta för att ha sålt uppehållsrätter. Den ena mannen misstänktes även för stämpling till mord, men häktades inte på den punkten.

På fredagseftermiddagen hölls häktningsförhandlingar med två män som arbetat vid migrationsverket i Malmö. De misstänks för att ha sålt uppehållsrätter i Sverige.

Statsåklagaren Nils-Eric Schultz begärde oväntat en av dem häktad som misstänkt för stämpling till mord, men det godtog inte rätten.

Malmö tingsrätt beslutade däremot att häkta bägge männen, rapporterar TT.

En 44-åring, häktas på sannolika skäl misstänkt för grovt mutbrott 2008 och grovt tjänstefel 2007. Den andre mannen häktades misstänkt för grovt mutbrott, grov urkundsförfalskning, medhjälp till grov urkundsförfalskning och övergrepp i rättssak.

Bulgariska pass

De två männen greps i tisdags och misstänks för grovt mutbrott efter att ha tagit emot mellan 50 000 och 100 000 kronor i mutor.

De asylsökande kommer från Afrika och Mellanöstern och har i de fall där det handlar om uppehållsrätter utrustats med pass som ger sken av att de är bulgariska medborgare och därmed har rätt att vistas inom EU.

Den ena mannen slutade på migrationsverket 2008, den andre är tjänstledig.