Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kriminella gänget pekades ut i politiska mordplanen

Turkiets president Recep Erdogan. Foto: AP/TT

Osmanen Germania pekades ut som ansvarig för att utföra det danska politikmordet, avslöjar Ekot. 

Det kriminella gänget har nära kopplingar till turkiska regeringspartiet AKP. 

Turkiska parlamentsledamoten Metin Külünk ska ha lämnat över pengar till gruppens högste ledare. 

I går kunde Ekot avslöja att danska säkerhetspolisen, PET, tidigare fått information om ett planerat politiskt beställningsmord. 

Turkiet ska ha planerat mord på oppositionella – som tillhör den i Turkiet terrorstämplade Gülenrörelsen – i Danmark. 

I januari 2017 ska PET fått information om att ett mord skulle vara nära förestående – och kunde då sätta den måltavlan i säkerhet. 

– De sade att de hade fått tips om att jag skall lönnmördas i helgen och att de måste ta mig till en skyddad plats, sade måltavlan till Ekot.


LÄS MER: Dansk insats mot misstänkt turkiskt beställningsmord

Kriminella gänget skulle genomföra politikmordet

Nu avslöjar Ekot att det kriminella gänget Osmanen Germania – som har sin bas i Tyskland och beskriver sig själv som en boxningsklubb – pekades ut som den grupp som fick i uppgift att utföra det planerade mordet. Gänget ska ha nära kopplingar till det turkiska regeringspartiet AKP. 

Parlamentsledamoten Metin Külünk är nära vän till presidenten Recep Erdogan och ska ha givit den kriminella gruppen våldsamma uppdrag att utföra mordet. Tyska tidningen Stuttgarter Nachrichten har tagit del av polisens protokoll från avlyssning – där Külünk lämnar över pengar till Osmanen Germania i syfte att inhandla vapen. 

– Vi är beredda att dö och döda för vår sak, ska gängens högste ledare Mehmet Bagci ha sagt enligt ett avlyssningsprotokoll, rapporterar Ekot. 

Mehmet Bagci ska också ha poserat på bild tillsammans med Recep Erdogans rådgivare Ilnur Cevik som då bar på en tröja med Osmanen Germanias emblem. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!