Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Yaras styvföräldrar: "Har aldrig slagit dem"

Yaras mordmisstänka vårdnadshavare klagar på beslutet att tvångsomhänderta barnen. Och anser att de varit exemplariska föräldrar.

Åttaåriga mordoffret Yaras vårdnadshavare klagar på förvaltningsrättens beslut att tvångsomhänderta de egna barnen för samhällsvård.

– Vi har varit exemplariska föräldrar, menar de enligt BLT/Sydöstran.

Barnen kan ha bevittnat hur Yara mördades.

Både Yaras treårige kusin och sonen till Yaras misstänkta vårdnadshavare misstänks ha blivit vittnen när Yara dog.

Enligt handlingarna till förvaltningsrätten har kusinen berättat för socialsekreterare och polis hur han skrek och började gråta när han såg vad som hänt Yara.

I dessa handlingar har det också fastslagits att Yara inte dog en naturlig död utan att det förekommit "allvarligt och extraordinärt våld".

Skäl för omhändertagande

Misstanken om att vårdnadshavarnas ett och tre år gamla egna barn befunnit sig på platsen är tillräckligt skäl för att tvångsomhändertagande, menar socialtjänsten i förhandlingarna i förvaltningsrätten.

Det kan också tilläggas att kvinnan själv tidigare anmält att hon misshandlats av maken inför barnen då hon hade avslöjats som snattare.

Uteblivit från hälsokontroller

Sedan makarna gripits har det också framkommit att den treårige sonen hade en skada på bröstkorgen som tydde på att också han blivit slagen. Samtidigt har paret uteblivit från flera vårdcentralsbesök dit man kallats för att kontrollera den yngste sonens hälsa och utveckling - något som föräldrarna förklarat med glömska.

"Aldrig slagit"

Sonens blåmärke förklarar de med att små barn lätt får blåmärken när de leker.

– Vi har varit exemplariska föräldrar, sammanfattar de, enligt BLT/Sydöstran .

– Vi har aldrig slagit dem, säger mamman.

Föräldrarna är medvetna om att så länge de sitter frihetsberövade så måste någon annan ta hand om deras söner, men samtidigt har modern motsatt sig den nuvarande lösningen då barnen för närvarande är hos en ickemuslimsk familj. Modern menar att det är ett omänskligt beslut och vill ha barnen placerade hos släktingar.

– Vi lämnar in vår klagan på beslutet i nästa vecka, meddelar kvinnas advokat, Eric Widner, till BLT/Sydöstran.