Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skuldmysteriet kring Hells Angels-mordet

Pengar var motivet till mordet på 30-årige Hells Angels-medlemmen Martin Helbo. Det slår den danska polisen nu fast. Men vem som stod i skuld till vem är fortfarande oklart.

Pengar var motivet till mordet på 30-årige Hells Angels-medlemmen Martin Helbo. Det slår den danska polisen nu fast. Men vem som stod i skuld till vem är fortfarande oklart.

– Förklaringarna förändras nästan från förhör till förhör, säger kommissarie Michael Kjeldgaard till Ekstrabladet.

Sedan skottdramat på Nordjylland i måndags förra veckan, då Martin Helbo sköts till döds och en 38-åring skottskadades, har polisen jobbat utifrån teorin att det fanns någon form av skuldförbindelser mellan offren och den misstänkte 32-åringen.

– Vi vågar nu slå fast att skulden var motivet. Men vi vet fortfarande inte vem som var skyldig vem, säger kommissarie Michael Kjeldgaard till Ekstrabladet.

Hells Angels talesman Thomas Gramstrup har tidigare sagt att Martin Helbo och 38-åringen mötte 32-åringen för att driva in en skuld. Men enligt honom hade Helbo inget med själva skulden att göra – han var bara närvarande vid indrivningen som vän åt 38-åringen.

– Det gällde pengar, jag vet inte vilket belopp, men allt var ganska odramatiskt fram tills att skotten föll. De hade bestämt tid för att träffas över telefon, har han sagt till Ekstrabladet.

Olika versioner

Men den misstänktes flickvän har i en intervju med nordjyske.dk hävdat att 32-åringen pressats på pengar av Hells Angels. Enligt henne sökte hon och mannen hjälp hos polisen torsdagen innan mordet, något som polisen också bekräftat.

Men Michael Kjeldgaard kan ännu inte ge svar på vilken version som ligger närmast sanningen.

– Förklaringarna förändras nästan från förhör till förhör. I den miljön för de ju inte protokoll över skulder, så beloppen kan förändras hela tiden och det kan plötsligt uppstå en skuld på grund av olika tillägg, säger Michael Kjeldgaard.

Han tvivlar på att bakgrunden till mordet någonsin blir helt klarlagd.

– Vi hoppas det, men det är verkligen svårt eftersom det är en process som tar tid. Kanske kommer vi aldrig veta vem som var skyldig vem, säger han till Ekstrabladet.

Detta har hänt

*Hells Angels-medlemmen Martin Helbo sköts ihjäl i en villa i Hobro på Nordjylland måndagen den 9 juni. Ytterligare en person, en 38-årig man, skadades svårt när han träffades av en hagelskur i nedre delen av ansiktet och halsen.

*Mannen som sköt var en 32-årig man, som avlossade skotten från sin flickväns hagelgevär. Han erkänner skotten, men nekar till mord- och mordförsöksanklagelserna. Han häktades i tisdags förra veckan.

*Enligt den avhoppade HA-mannen Lars Jensen har skotten försatt 32-åringen i livsfara.

– Hans liv är ödelagt. Polisen varken kan eller vill erbjuda honom någon hjälp, har han tidigare sagt till tidningen BT.

*Martin Helbo efterlämnar sig en flickvän, en treårig dotter och en trettonårig styvson.