Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Paula räddade treåring som drivit ut i sundet

Paula Nilsson som gav sig ut i sundet och räddade den lilla flickan. Foto: Tobias Andersson

Luftmadrassen i sundet drev ut med vinden. Ombord satt en förskräckt liten flicka i treårsåldern.

– Jag råkade vara på plats och kunde hjälpa till. Det är ingen sådan där hjältegrej, säger kajakinstruktören Paula Nilsson som paddlade ut i sundet och hämtade in den lilla tjejen till mamma.

Badvett

Svenska Livräddningssällskapet har sammanställt några enkla punkter att tänka på vid bad. Här är ett urval:

Bada alltid tillsammans med någon

Simma längs med stranden

Ropa bara på hjälp om du är i nöd

Undvik upplåsbara leksaker i öppet vatten

Hoppa eller dyk inte på okänt vatten

Solen och de ljumma vindarna drog folk i massor till de skånska baden under söndagen. På Fria bad i Helsingborg höll det dock på att ta en ände med förskräckelse när Räddningstjänsten vid 12-tiden fick larm om att en luftmadrass med ett litet barn på var på drift utåt sundet.

Samtidigt som räddningstjänsten mobiliserade styrkorna var det dock redan krafter i gång för att få in tjejen på land. Ett par simmare hade gett sig ut men fick avbryta för att strömmen var för stark, skriver HD.

Paula Nilsson berättar att hon var på stranden med en klass kajakelever när två killar sprang fram till henne och frågade om hon kunde tänka sig att paddla ut till tjejen.

– Så jag fick slänga mig ut, säger Paula Nilsson som tog på sig flytväst, slängde kajaken i vattnet och paddlade ut.

Både mamman och flickan grät

Den lilla flickan på luftmadrassen befann sig en bra bit ut i vattnet.

– Hon var ju nästintill ute i farleden, säger kajakinstruktören som tror att vinden fått tag i sätet på luftmadrassen, som sticker upp lite, och skjutsat på ordentligt.

– Det är ju lä närmast stranden men sedan kan det friska i.

Paula Nilsson berättar att tjejen var ledsen och ropade efter mamma när hon kom fram till madrassen men att själva evakueringen gick lugnt till. Tjejen kom över i kajaken och Paula kunde paddla tillbaka till stranden där den förtvivlade mamman väntade.

"Råkade vara där"

– Då grät de bägge två, både tösen och mamman.

Dramat i Helsingborg fick ett lyckligt slut. Sommaren har annars varit mörk med rekordmånga drunkningar, enligt Svenska livräddningssällskapet. Under juni drunknade 21 personer vilket är den högsta siffran sedan 1999. Även i juli har det redan varit flera drunkningar och tillbud, skriver Svenska Livräddningssällskapet

.