Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Operationen gick fel – brösten blev förstörda

Vill berätta om riskerna. Evelina Lilja uppmanar alla som funderar på att lägga sig under kniven att kolla upp plastikkirurgen grundligt. "Jag vill få upp ögonen på unga tjejer som måste få veta att det finns risker", säger hon. Foto: Christer Wahlgren
Olika stora. När Evelina Liljas bröstinplantat plockades ut upptäckte hon att de hade olika storlek. Dessutom var de större än vad hon och läkaren Per Gunnar Opitz kommit överens om inför ingreppet. Foto: Christer Wahlgren
Ingreppet gick fel. Operationen resulterade i missformade bröst, spruckna vårtgårdar och svår smärta. "När jag tog upp det med läkaren möttes jag av nonchalans", säger Evelina Lilja. Foto: Christer Wahlgren
Nu kräver Inspektionen för vård och omsorg att Per Gunnar Opitz, 69, läkarlegitimation dras in. Foto: Christer Wahlgren

Plastikoperationen skulle ge bättre självkänsla. I stället fick Evelina Lilja, 26, missformade bröst, infekterade och utdragna vårtgårdar samt svåra smärtor.

Nu kräver Inspektionen för vård och omsorg att Per Gunnar Opitz, 69, läkarlegitimation dras in.

- Jag hoppas verkligen att han aldrig kommer kunna utsätta någon annan för det han gjort mot mig, säger Evelina.

Kirurgen förbjöds att jobba i Danmark

På 1980-talet startade läkaren Per Gunnar Opitz en av landets första privata plastikkirurgikliniker.

2005 gjorde Per Gunnar Opitz ett uppehåll på grund av sjukdom. Två år senare återupptogs verksamheten.

Tidigare har Opitz drivit kliniker i både Köpenhamn och Kolding. Den danska Sundhetsstyrelsen beslutade i oktober 2013 att Opitz inte längre hade rätt att utöva sitt yrke i Danmark då han inte gick med på att genomgå de läkarundersökningar som myndigheten krävde.

Efter en stor viktminskning ville Evelina Lilja lyfta sina bröst och operera in implantat. Den 26 juni 2012 lade hon sig under kniven på Per Gunnar Opitz klinik i Malmö, men någonting gick väldigt snett.

Dagarna efter operationen var olidliga. Smärtan blev värre och värre samtidigt som de uttöjda vårtgårdarna sprack.

- När jag tog upp det med läkaren möttes jag av nonchalans och han sa att det förmodligen skulle gå över. Det gjorde det inte. Det var ett öppet sår som kunde ha blivit kraftigt infekterat, säger Evelina Lilja.

Har anmälts fler gånger

26-åringen från Malmö är långt från ensam om att känna sig felbehandlad av Per Gunnar Opitz.

Socialstyrelsen har mellan 2011 och 2013 tagit emot fyra anmälningar mot läkaren och i maj 2013 beslutades att han skulle granskas av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Tolv patientjournaler, varav åtta slumpmässiga, valdes ut och granskningen visade att sju av patienterna drabbats av komplikationer.

Ärendet tas nu över av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) och Ivo yrkar på att de förelägger Per Gunnar Opitz att låta sig undersökas av läkare och att hans legitimation som läkare ska återkallas under den fortsatta utredningen.

Vill varna andra tjejer

Ivo anser att det finns anledning att anta att Per Gunnar Opitz på grund av sjukdom eller annan liknande omständighet inte kan utöva yrket tillfredställande.

Evelina Lilja välkomnar granskningen och tar fram de implantat som hon låtit en annan kirurg plocka ut.

Det visade sig att implantaten hon fått var av olika storlek.

- Jag har försökt lägga det bakom mig, men ju mer som har kommit upp kring den här läkaren desto jobbigare har jag känt att det är. När så många drabbas känns det som att det får räcka. Anledningen till att jag berättar om det här är att jag vill få upp ögonen på unga tjejer som måste få veta att det finns risker. Jag vill uppmana alla att kolla upp plastikkirurgen grundligt innan man lägger sig under kniven, säger hon.

Vid sin inspektion fann Ivo att Opitz inte använde högerhanden när han låste upp skåp och använde sin dator, trots att han enligt egen utsago är högerhänt.

Tar inte några prover

Inspektionen för vård och omsorg anmärkte också på att Per Gunnar Opitz inte tar några prover eller lyssnar på hjärta och lungor då han menar att de patienter som själva kan ta sig till kliniken är friska.

Dessutom finns brister i den systematiska registreringen av komplikationer, infektioner eller misslyckat resultat.

- Jag skulle bli väldigt besviken om de inte drar in hans licens, säger Evelina Lilja.

Kvällsposten har sökt Per Gunnar Opitz för en kommentar, utan att lyckats. Angående Evelina Liljas misslyckade operation har han tidigare sagt till Kvällsposten:

- De får gärna stämma mig också. Jag vill att skuldfrågan utreds. Jag har inte gjort något fel. Sådana här ingrepp kan läka snett. Jag har erbjudit mig att försöka rätta till det som inte är estetiskt tilltalande eller i överensstämmelse med deras förväntningar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!