Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Extra SD-röster hittade – påverkar resultatet

De 28 mystiska röstsedlarna påverkar valresultatet i Båstad. Bilden är inte tagen i Båstad.
Foto: Robin Aron

28 SD-valsedlar som inte borde finnas utreds nu av valnämnden i Båstad. Upptäckten kan komma att ändra mandatfördelningen.

– Varifrån de 28 extra röstsedlarna kommer, kan vi inte svara på i dagsläget, säger Marie Hron, valnämndens ordförande i ett pressmeddelande från Båstads kommun.

Det var under länsstyrelsens kontrollräkning av rösterna i Båstad som man upptäckte att något inte stämde. Plötsligt fanns 28 SD-valsedlar som inte borde finnas. Nu ska valnämnden i Båstad utreda vad som har hänt.

Efter att vallokalen i Båstad stängts räknades rösterna i kommunhuset, man jämförde även antalet räknade röstsedlar med antalet avprickade personer i röstlängden. Därefter packades röstsedlarna i påsar, förslöts och skickades till länsstyrelsen för kontrollräkning.

Då uppdagades det att det fanns ytterligare 28 röstsedlar i påsarna som inte stämde överens med avprickningen i Båstad. Detta var 28 röster på SD i valet till kommunfullmäktige.

Påverkar valresultatet

Redan under måndagskvällen hade valnämnden i Båstad ett möte gällande det inträffade, rapporterar Båstad kommun. Då beslutade man att tillsätta en utredning gällande det inträffade.

– När vi under valnatten räknade och stämde av antalet röstsedlar med antalet förkryssade namn i röstlängden stämde alla siffror. Varifrån de 28 extra röstsedlarna kommer, kan vi inte svara på i dagsläget. Det är något som måste utredas både här i kommunen och på länsstyrelsen. Det vi vet just nu är att vi har 28 fler röster än röstande personer, säger Marie Hron, valnämndens ordförande i ett pressmeddelande från Båstads kommun.

De 28 mystiska röstsedlarna påverkar valresultatet i Båstad. Med dem medräknade får SD nämligen ytterligare ett mandat, medan S förlorar ett. Enligt sluträkningen har SD fyra mandat i Båstad och S har sex.

S har överklagat den slutliga rösträkningen och mandatfördelningen. Under onsdagen kommer Båstads valnämnd kontrollräkna rösterna ytterligare en gång.

– Sådant här ska bara inte hända. Det känns inte bra, jag skulle ljuga om jag sa att det känns bekvämt. Jag har suttit med i flera perioder och räknat, jag har aldrig varit med om det här tidigare, säger Marie Hron till Hd.se.


Rättelse: En första version av texten hade en bild på en valsedel som inte hade med Båstad att göra.