Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Extra SD-röster hittade – påverkar resultatet

De 28 mystiska röstsedlarna påverkar valresultatet i Båstad. Bilden är inte tagen i Båstad. Foto: Robin Aron

28 SD-valsedlar som inte borde finnas utreds nu av valnämnden i Båstad. Upptäckten kan komma att ändra mandatfördelningen.

– Varifrån de 28 extra röstsedlarna kommer, kan vi inte svara på i dagsläget, säger Marie Hron, valnämndens ordförande i ett pressmeddelande från Båstads kommun.

Det var under länsstyrelsens kontrollräkning av rösterna i Båstad som man upptäckte att något inte stämde. Plötsligt fanns 28 SD-valsedlar som inte borde finnas. Nu ska valnämnden i Båstad utreda vad som har hänt.

Efter att vallokalen i Båstad stängts räknades rösterna i kommunhuset, man jämförde även antalet räknade röstsedlar med antalet avprickade personer i röstlängden. Därefter packades röstsedlarna i påsar, förslöts och skickades till länsstyrelsen för kontrollräkning.

Då uppdagades det att det fanns ytterligare 28 röstsedlar i påsarna som inte stämde överens med avprickningen i Båstad. Detta var 28 röster på SD i valet till kommunfullmäktige.

Påverkar valresultatet

Redan under måndagskvällen hade valnämnden i Båstad ett möte gällande det inträffade, rapporterar Båstad kommun. Då beslutade man att tillsätta en utredning gällande det inträffade.

– När vi under valnatten räknade och stämde av antalet röstsedlar med antalet förkryssade namn i röstlängden stämde alla siffror. Varifrån de 28 extra röstsedlarna kommer, kan vi inte svara på i dagsläget. Det är något som måste utredas både här i kommunen och på länsstyrelsen. Det vi vet just nu är att vi har 28 fler röster än röstande personer, säger Marie Hron, valnämndens ordförande i ett pressmeddelande från Båstads kommun.

De 28 mystiska röstsedlarna påverkar valresultatet i Båstad. Med dem medräknade får SD nämligen ytterligare ett mandat, medan S förlorar ett. Enligt sluträkningen har SD fyra mandat i Båstad och S har sex.

S har överklagat den slutliga rösträkningen och mandatfördelningen. Under onsdagen kommer Båstads valnämnd kontrollräkna rösterna ytterligare en gång.

– Sådant här ska bara inte hända. Det känns inte bra, jag skulle ljuga om jag sa att det känns bekvämt. Jag har suttit med i flera perioder och räknat, jag har aldrig varit med om det här tidigare, säger Marie Hron till Hd.se.

 

Rättelse: En första version av texten hade en bild på en valsedel som inte hade med Båstad att göra.