De 28 mystiska röstsedlarna påverkar valresultatet i Båstad. Bilden är inte tagen i Båstad. Foto: Robin Aron
De 28 mystiska röstsedlarna påverkar valresultatet i Båstad. Bilden är inte tagen i Båstad. Foto: Robin Aron

Extra SD-röster hittade – påverkar resultatet

Publicerad

28 SD-valsedlar som inte borde finnas utreds nu av valnämnden i Båstad. Upptäckten kan komma att ändra mandatfördelningen.

– Varifrån de 28 extra röstsedlarna kommer, kan vi inte svara på i dagsläget, säger Marie Hron, valnämndens ordförande i ett pressmeddelande från Båstads kommun.

Det var under länsstyrelsens kontrollräkning av rösterna i Båstad som man upptäckte att något inte stämde. Plötsligt fanns 28 SD-valsedlar som inte borde finnas. Nu ska valnämnden i Båstad utreda vad som har hänt.

Efter att vallokalen i Båstad stängts räknades rösterna i kommunhuset, man jämförde även antalet räknade röstsedlar med antalet avprickade personer i röstlängden. Därefter packades röstsedlarna i påsar, förslöts och skickades till länsstyrelsen för kontrollräkning.

Då uppdagades det att det fanns ytterligare 28 röstsedlar i påsarna som inte stämde överens med avprickningen i Båstad. Detta var 28 röster på SD i valet till kommunfullmäktige.

Påverkar valresultatet

Redan under måndagskvällen hade valnämnden i Båstad ett möte gällande det inträffade, rapporterar Båstad kommun. Då beslutade man att tillsätta en utredning gällande det inträffade.

– När vi under valnatten räknade och stämde av antalet röstsedlar med antalet förkryssade namn i röstlängden stämde alla siffror. Varifrån de 28 extra röstsedlarna kommer, kan vi inte svara på i dagsläget. Det är något som måste utredas både här i kommunen och på länsstyrelsen. Det vi vet just nu är att vi har 28 fler röster än röstande personer, säger Marie Hron, valnämndens ordförande i ett pressmeddelande från Båstads kommun.

De 28 mystiska röstsedlarna påverkar valresultatet i Båstad. Med dem medräknade får SD nämligen ytterligare ett mandat, medan S förlorar ett. Enligt sluträkningen har SD fyra mandat i Båstad och S har sex.

S har överklagat den slutliga rösträkningen och mandatfördelningen. Under onsdagen kommer Båstads valnämnd kontrollräkna rösterna ytterligare en gång.

– Sådant här ska bara inte hända. Det känns inte bra, jag skulle ljuga om jag sa att det känns bekvämt. Jag har suttit med i flera perioder och räknat, jag har aldrig varit med om det här tidigare, säger Marie Hron till Hd.se.

 

Rättelse: En första version av texten hade en bild på en valsedel som inte hade med Båstad att göra.

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag