Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Cirkushingst bröt sig in – betäckte två ston

En cirkushingst bröt sig in till hästarna på Skälby 4H-gård och betäckte två ston. OBS! Bilden är tagen vid ett annat tillfälle och hästen på bilden har inget med artikeln att göra.

Cirkushingsten slet sig, sparkade sönder staketet och betäckte två av 4H-gårdens hästar.

Nu befarar gårdsföreståndaren Tina Burvall att hennes hästar fått könssjukdomar.

– Den här hästen har inga könssjukdomar. Det är en frieserhingst. Andra betalar stora pengar för att få sina ston påsatta av en sådan här dyrgrip, säger Manuella Scholl, cirkusägare.

FAKTA

Vem har tillsynsansvaret för cirkusdjur?

När det gäller tillsynen av cirkusdjur är det länsstyrelsen som har ansvaret. Innan varje ny säsong måste cirkusens djur genomgå en inspektion av en av landets länsveterinärer.

– Sedan görs kontroller löpande om det kommer in en anmälan, säger Annie Claesson, djurskyddshandläggare vid länsstyrelsen i Kalmar.

Hon säger också att länsstyrelsen i Kalmar genomfört en kontroll mot den aktuella cirkusen efter en anmälan.

– Den visade inte på några brister på det som anmälan gällde. Däremot fanns brister på en privat hund, men det här är ju ingen fullständig kontroll utan man kontroller det som anmälts, säger Annie Claesson.

Vilken cirkus.

För knappt två veckor sedan kom cirkusen till Kalmar. Eftersom kommunen avsatt en speciell plats för cirkusar blev sällskapet granne med Skälby 4H-gård.

Men grannsämjan fick sig snart en törn.

Redan från start reagerade Tina Burvall på att cirkusens elefanter bara hade en tunn lina som stängsel. Att cirkusen dessutom valt att ställt upp sina hingstar bara ett par meter från 4H-gårdens hästar fick henne att höja på ögonbrynet.

– Det var stora svarta hingstar och vi har brunstiga ston och det är ju ingen jättebra kombination, säger Tina Burvall.

I fredags bekräftades dessutom hennes värsta farhåga när en av hingstarna slet sig.

– Han hade sparkat sönder vårt staket och hoppat in i hagen och betäckt två av våra ston.

"Kastade fakturan"

Efter incidenten valde Tina Burvall själv gå över och prata med representanter för cirkussällskapet för att få dem att stå för kostnaderna.

– Vi är tvungna att kalla hit en veterinär för hormonbehandlingar. De får ge en så kallad abortspruta. Sedan vet vi ju inte om hästarna är smittade av någon sjukdom eller något annat besvärligt. De här hingstarna har ju varit runt i hela Europa, säger hon.

Skadorna har hittills kostat Skälby 4H 5000 kronor, skulle djuren vara sjuka kan det bli tal om långt mer.

– Det kan bli dyrt för vår lilla fattiga förening, säger Tina Burvall.

Enligt Tina Burvall ville inte cirkusen betala. Det tillbakavisas av Manuela Scholl som driver cirkusen.

– Jag skrev ner vår adress på fakturan och bad henne skicka den till oss när det står klart vilken slutkostnad det blir, säger hon.

Manuela Scholl tycker att det är tramsigt att anklaga hennes hingst för att ha könssjukdomar.

– Den här hästen har inga könssjukdomar. Det är en frieserhingst. Andra betalar stora pengar för att få sina ston påsatta av en sådan här dyrgrip, säger hon.

Men hon håller med om att det inte var bra att cirkusen placerades så nära en gård med andra hästar.

– Hingstarna blev helt galna av stå nära gården. Vi hängde ett stort draperi mellan träden och parkerade lastbilarna mellan hingstarna och hagen, säger hon.

Efter händelsen har Tina Burvall varit i kontakt med både kommunen och polisen. Från polisen fick hon inget gehör, utan blev i stället uppmanad att ta kontakt med en jurist.

– Det hade vi hoppats att vi skulle slippa, säger hon.

Kan bli förändring

Björn Wigstedt, vid Kalmar kommuns service­förvaltningen, säger att kommunen i nuläget bara har en utpekad cirkusplats, men utesluter inte att det kan bli en förändring.

– Det kommer säker att bli en diskussion om det här är en lämplig plats, säger han.

Tina Burvall hoppas att det sista gången som Skälby får besök av en cirkus. Samtidigt säger hon att det är långtifrån första gången som det har varit problem.

– Jag har blivit mer och mer skeptisk och så fort det finns djur inblandade så är det ett oerhört lidande för djuren. Jag tycker att det känns oerhört medeltida att det här är tillåtet i Sverige. Hundar skulle kunna vara undantaget men andra djur vill inte vara cirkusdjur, säger hon.