Stora otursdagen

Publicerad
Uppdaterad
I dag är det fredagen den 13 - årets mest otursamma dag.
I dag kommer Räddningstjänsten ha fullt upp och de skrockfulla lämnar inte huset för att fly olyckan.
Det gör de rätt i.
Vidskepelse eller inte, men antalet utryckningar för brandkår och räddningstjänst ökar just fredagen den 13. - En vanlig fredag inträffar det i snitt 240 olyckor och fredagen den 13 i snitt 257, berättar Jörgen Granefelt, statistiker på Räddningsverket.

16 fredagar

Jörgen Granefelt påpekar att statistiken bygger på de senaste 16 fredagen den 13 och egentligen är för få observationer för att säga något säkert. - Men vad som är säkert är att utryckningar som visar sig vara falsklarm ökar. Tvi, tvi för allt ont i världen, säger den skrockfulle när en svart katt går över vägen. Och att fälla upp ett paraply inomhus kan få vådliga konsekvenser, tror den vidskeplige. I dag är det fredagen den 13 och då inträffar betydligt fler olyckor än normalt, säger man på räddningstjänsten. - Folk verkar mer benägna att larma fredagen den 13, de ser olyckor överallt, säger han. Än i dag medför alltså fredagen den 13 ett visst obehag. - Skrock har alltid funnits, men var det kommer ifrån vet egentligen ingen, säger folklivsforskaren Lena Kettström Höök. Enligt Lena Kettström Höök är otursdagar ingen nyhet, och vi ska snarare vara lyckliga att vi har så få numera. - Förr fanns det otursdagar som kallades Tycho Brahe-dagar. Han hade räknat ut vilka dagar man skulle hålla sig lugn på och det kunde finnas 35 på ett år, berättar hon.

Utmanar

Vissa väljer ändå att utmana fredagen den 13 påstådda olycka. - Det finns klubbar som träffas fredagen den 13 och gör allt som brukar betyda otur. Och en viss Mats Sundin spelar bara med nummer 13, och det är väl också ett sätt att utmana det hela, berättar Lena Kettström Höök.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag