Sprängdådet kan vara proffsjobb

Publicerad
Uppdaterad
Ännu är ingen gripen efter sprängattacken mot Lauritz.com natten mot måndag. Polisen utesluter dock att det rör sig om ett livsfarligt pojkstreck.
- Man har slängt in ett brunnslock genom fönstret och sedan applicerat något där inne som sprängts. Det här är inget pojkstreck, säger Göran Billberg presstalesman vid Malmöpolisen.
Explosionen inträffade strax innan kvart i fyra natten mot måndag. Ingen skadade i attacken och en mindre brand bröt ut i lokalerna som snabbt släcktes.
På måndagen uppger polisen att de hör vittnen och inte omedelbart har någon som är gripen eller tydliga spår att gå på.
Polisen vet ännu inte vad som använts vid sprängdådet men det rör sig inte om smällare eller fyrverkerier.
– Det var något steget värre än en fyrverkeripjäs. Flera fönster blåstes ur i explosionen och det är stora fönster, 2,5 meter höga, de rår man inte på så lätt.

Proffs

Det står klart att dådet utförts med ett mått av professionalism.
– Man har slängt in ett brunnslock genom fönstret och krossat det och sedan applicerat något där inne och sprängt.
Har något blivit stulet?
– Nej inte vad jag förstår.
Varför begår man ett sprängattentat mot en auktionsfirma om man inte har för avsikt att stjäla något?
– Det kan man fråga sig. Kanske är det någon som kommit på kant med någon där.

Skadade

Cirka 75 föremål som kunder lämnat in till försäljning har skadats vid explosionen och branden, uppger Mette Rode Sundström, vd för den drabbade auktionsfirman Lauritz.com, med huvudkontor i Danmark.
Tillsammans med försäkringsbolag arbetar företaget med att bedöma värdet av det skadade.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag