Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Tomas Axnér

Tomas Axnér: Spelet måste sitta full ut

Ska man lura till sig en vinst på bortaplan mot ett topplag i handbollens slutspel är det mycket som ska fungera.

Det gäller att slaviskt hålla sig till den uppgjorda matchplanen i 60 minuter - tålamod och disciplin är viktigast.

Det fungerade inte fullt ut för HK Malmö i går, och måste göra det för Ystads IF som kommer till Lund i kväll.

HK Malmö följde planen inledningsvis smart i lagets första kvartsfinalmöte mot Alingsås. Ett gyllene tillfälle att få regerande mästarna på fall dök dessutom upp i tvåmålsledning för HK Malmö när AHK drabbades av en dubbelutvisning.

Men i det ögonblicket tappade märkligt nog HK Malmö fullständigt konceptet.

Alingsås vann sitt fyra mot sex med 2-0 och strax efteråt så drabbades pedagogiskt nog även HK Malmö av utvisningar.

Alingsås var skarpt och gick inför en euforisk hemmapublik i stället till pausledning, 14-10. Redan där gick det att se i ögonen på malmöiterna att dagen var förstörd.

Malmö visade tidigt vit flagg i den andra halvleken och Alingsås kunde enkelt spela ut hela sitt register med spektakulära målvaktsräddningar och blixtsnabba kontringar.

För Malmös del väntar nu en hemmamatch på onsdag med goda kvitteringsmöjligheter.

Sedan bär det åter av till Estrad Arena i Alingsås för ett nytt försök i att vara äckligt disciplinerade.

Fram tills dess står det helt säkert träning på övertalsspel på programmet.

---

Ikväll drar även den sista och högintressanta kvartsfinalserien i gång, mellan Lugi och Ystad IF. Den här drabbningen mellan två av landets mest anrika handbollsklubbar kittlar lite extra.

Skånederbyt, som ibland kallas handbollens El Clàsico, är mytomspunnet med en lång historia.

Lundaborna minns så klart SM-finalerna från 1980 då Lugi vände ett till synes hopplöst underläge till klubbens första (och hittills enda) SM-guld.

Lugis nuvarande tränare, Basti Rasmussen var på den tiden Ystads bästa handbollsspelare och jag vet att han fortfarande vaknar upp om natten och grämer sig över guldmissen i Lund.

Senast lagen möttes i ett slutspel var för tre säsonger sedan. Då gick kvartsfinalserien till fem matcher och YIF kunde till slut avgöra hemma i Österportshallen. Just hemmaplan har varit väldigt avgörande lagen emellan de senaste säsongerna.

YIF har på senare år haft förtvivlat svårt att vinna i Lund och faktum är att två av klubbens största nederlag i modern tid har kommit just i Lund.

Hemmaplan kommer så klart även i årets slutspel att spela en viktig roll.

Eftersom Lugi har en extra hemmamatch håller jag dem som knappa favoriter att gå vidare. Däremot har lagen pendlat i prestation under hela säsongen.

Båda klubbarna placerade sig på övre halvan men med en negativ målskillnad som ska tydas som ett tecken på att båda lagen kollektivt kan kollapsa under en del matcher.

Lugi har också en stigande formkurva och ett gott självförtroende efter fem raka matcher utan förlust. Men Lugi har även favorittrycket på sina axlar och YIF har lite att förlora och det tror jag är något som passar unga YIF alldeles perfekt.

Nu väntar fem explosiva holmgångar inför välfyllda läktare.

Frågan är om Lugis fruktade försvarsmur framför Espen Christensen avgör eller om Ystads vassa kontringar och Lukas Nilssons fruktade skytte tar hem kvartsfinalen?