Tomas Axnér

Räkna med flera heta rysare i kvartsfinalerna

Efter en odramatisk toppstrid i tabellen väntar ett spännande slutspel.

Jag tror nämligen att tre av kvartsfinalerna går till en avgörande match.

Enda undantaget: suveräna IFK Kristianstad.

Elitserien är avslutad och den vanns i överlägsen stil av IFK Kristianstad som redan inför säsongen tippades av en enig expertkår som seriesegrare.

Bakom seriesuveränen fick vi uppleva en sällsynt oviss tabell, som avgjordes först under slutminuterna av den sista omgången.

Nu väntar ett spännande slutspel med fyra skånska lag.

Mina förhandsfavoriter är tabellens två topplag, IFK Kristianstad och Alingsås HK.

I det sanslösa rejset kring den sista slutspelsplatsen var det till slut HK Malmö som kunde pusta ut och börja ladda för spelet om SM-guldet.

Självklart är det så att HK Malmö har ett lag som på papperet som ska ta sig till slutspel, allt annat hade varit ett misslyckande.

Men sett till förutsättningarna efter höstsäsongen och med en avslutning med fem raka bortamatcher var det en stor prestation att klara av det.

Lugi har också haft en skakig resa och laget har under Basti Rasmussen varit ifrågasatta under våren.

Resultatmässigt måste ändå en tredjeplats i tabellen ses som en fjäder i hatten.

En tabell ljuger som bekant aldrig och Lugis form inför slutspelet imponerar och oroar säkert motståndarna.

Unga Ystads IF har stått för en remarkabel förvandling från fjolårets strykgäng till ett lag som till slut tog en femteplats i elitserien.

Den ungdomliga entusiasmen och tron på att allt är möjligt personifieras av junioren Lukas Nilsson som med orubbligt självförtroende har bombat sig fram till en av seriens bästa spelare.

HK Drotts säsong kunde faktiskt ha fortsatt, laget var väldigt nära slutspelet men tiondeplatsen i ingenmansland är enligt mig mer än vad någon kunde förvänta sig.

Nu väntar en extremt lång försäsong för hallänningarna, nästa seriematch spelas inte förrän i september.

Seriens största besvikelse är tveklöst IK Sävehof.

Laget ställde exakt samma manskap på benen som säsongen före. Då slutade laget på en femteplats med mersmak.

Jag såg inför säsongen Sävehof som ett topplag och en dark horse till en finalplats.

Istället slutade säsongen i besvikelse och det första missade slutspelet på sexton år.

Även IFK Skövde floppade och får nu tillsammans med Ricoh och Önnered ta sig an den föga avundsvärda kvalserien.

Där väntar spel mot tre lag från allsvenskan och även om elitserielagen ser starkare ut på papperet, har de allt att förlora i en serie där alla förväntar sig att de ska promenera i parken.

Tomas Axners tips: Såslutar kvartsfinalerna

Alingsås-Malmö

Även de här lagen möttes i fjolårets slutspel. Då skakade HK Malmö om den blivande SM-guld vinnaren ordentligt. Alingsås kunde till slut vinna efter fem matcher mest för att HK Malmö knappt kunde ställa fullt lag på benen i den sista matchen. Jag är förvånad över att AHK vågar plocka Malmö igen. Laget har under våren visat sig vara extremt bortastarka och lagens båda möten i serien har slutat oavgjort. HK Malmö har ett härligt skräll-läge. Tips: 3-2 till Alingsås

Lugi-Ystad

Vilken underbar kvartsfinalserie det skånska El Clásico kan bli. En vidöppen historia mellan två lag som pendlar enormt i prestation. Det korta geografiska avståndet och den historiska rivaliteten mellan lagen kommer ge välbesökta läktare och förhoppningsvis härliga fighter. De senaste tio matcherna lagen emellan har slutat med hemmasegrar och jag tippar därför att det kommer avspegla sig på resultatet. Tips: 3-2 till Lugi

Guif-Redbergslid

Återigen en upprepning från fjolårets slutspel. Då vann Guif tämligen enkelt med 3-0 i matcher. På den tiden var Guif ett av seriens bästa bortalag men i år har de långt ifrån rosat marknaden utanför Eskilstuna. Guif är och ska vara favoriter i den här matchserien men de ska dessutom ta sig an HSV Hamburg samtidigt i ett dubbelmöte i EHF-cupen. Den dansen på två bröllop kan mycket väl ge formstarka och smarta RIK en möjlighet att skrälla. Tips: 2-3 till Redbergslid

Kristianstad-Hammarby

Att IFK valde Hammarby i stället för HK Malmö kom inte som en blixt från klar himmel. HK Malmö är ett betydligt bättre bortalag än Hammarby och en betydligt svårare motståndare. Lagen möttes även i förra årets slutspel och där chockade Hammarby med att vinna sina hemmamatcher. I Kristianstad var Hammarby aldrig ens nära och även om Hammarby skulle knipa en hemmamatch i år har jag svårt att se hur de ska hota IFK i Colosseum. Tips: 3-1 till IFK Kristianstad