Tomas Axnér

Lyckas Ystad kan vi få ’Skånska supersemin’

Ni minns väl att det är semifinalfeber i herrarnas slutspel?

Även om det var tolv dagar sedan den första drabbningen i Kristianstad har temperaturen inte sjunkit när Ystads IF har hemmamatch.

Nycklarna i kväll handlar om kontringar, målvakterna – och stödet från en rekordpublik.

Tolv dagar mellan två semifinaler är förstås en evighet. Här måste Handbollförbundet tänka till och hitta ett bättre sätt att lösa landslagsuppehållet på. Men på tolv dagar kan även kroppar hinna läka, mod repas och en tydlig förlust kan falla i glömska.

YIF har nämligen en del att bevisa efter den första semifinalen, inte minst för sig själva. Senast, i förlustmatchen i Kristianstad, uppträdde lagets etablerade spelare mer som ängsliga fotgängare på besök i en storstad än de hungriga hyenor som slog ut Lugi ur slutspelet.

Hemma i Österporthallen, som ska snart ska rivas, har YIF många gånger den här säsongen visat upp ett orubbligt självförtroende och en vilja av stål.

Dit behöver laget hitta även i kväll när IFK Kristianstad kommer på besök. Min magkänsla säger dock att IFK Kristianstad är klart på gång, även om de har en bit kvar till den hysteriska form som de visade upp i långa perioder under grundserien.

IFK har en tyngd och bredd på nio meter som passar Ystad illa, dessutom har Ola Lindgrens robusta och storvuxna försvar hittills inte haft nämnvärda problem att hantera YIF:s storskytt, Lukas Nilsson. Även om Lukas blev bästa målskytt i den första semifinalen var det en minusaffär för YIF.

Lägg även till att Jonathan Stenbäckens axel har fått tolv dagars rehab och att Marcus Olsson kommer fulltankad med självförtroende från EM-kvalet med landslaget, så förstår ni att det finns en risk för att den upphaussade skånska semifinalen slutar i tre raka segrar för IFK Kristianstad.

Om YIF ska utjämna den här matchserien och skapa nerv i matchserien behöver de vinna både målvaktsmatchen och kontringsmatchen.

Lagets rutinerade spelare måste visa vägen samtidigt som hemmapubliken måste skapa en ljudkuliss som får Radonrucklet att skaka i sitt fundament.

Lyckas Ystads IF med det, får vi alla den skånska "supersemi" som vi hoppats på.