Tomas Axnér

Detta är elitseriens enda riktiga derby

Låt oss slippa hyckla och undvika klyschor som "det delas bara ut två poäng i den här matchen också" eller "vi kommer hellre före dem i tabellen än vinner derbyt."

Vi som deltar, alla som jobbar ideellt i klubbarna och fansen vet ju om att det bara är bullshit.

Sanningen är att kvällens Lundaderby betyder mycket mer än så.

Det har gått inflation i derbyn i elitserien. Det finns Skånederbyn, västsvenska derbyn och Mälardals-derbyn. Tror till och med att jag läste någonstans att matchen mellan RIK från Göteborg och IFK Skövde på något vänster lyckades få epitetet "derby".

Elitseriens enda riktiga derby spelas klockan 19.00 i kväll i Färs & Frosta arena.

En match mellan två traditionsrika klubbar som alltid har delat staden Lund i två färger.

Den blå färgen har genom åren varit symbolen för arbetarklassen och den vinröda för det akademiska. Klassindelningen har med tiden suddats ut men det finns fortfarande blå och vinröda områden kvar i staden.

Derbyn mellan Lugi och H43 har mestadels handlat mer om kamp, vilja och uppskrapade knän än om tabell-läget eller taktiska disponeringar. Ända sedan pool-spelet infördes i elitserien, som innebar att Skåneklubbarna fick ett extra möte, har heller inget av Lundalagen lyckats att vinna samtliga derbyn under en säsong.

Så kommer det inte bli den här säsongen heller.

Årets båda tidiga derbyn har slutat med en vinst för Lugi och ett oavgjort resultat där H43 heroiskt kämpade sig tillbaka efter att ha varit i brygga. Jag har spelat derbyn på andra platser än i Lund, men måste säga att de inte har betytt så mycket som ett Lundaderby gör för mig. Även om jag alltid kommer få gratis kaffe i Minden efter att vi sköt ner Nettelstedt i andra ligan i ett direkt avgörande derby.

En del ungdomar kommer att sjukanmäla sig hellre än att gå till skolan.

En del kommer att våndas i bilen på väg till jobbet.

Jag hoppas att vi kan ge våra fans nöjet att med rak rygg få kliva in på sina arbetsplatser i morgon med ett nonchalant hånleende på läpparna.

Vässa era vapen, kamrater, hoppas på domare som tillåter tuffa tag, så bjuder vi publiken på en riktig kamp i det sista derbyt för säsongen.

FAKTA

TRE KLASSISKA HANDBOLLSDERBYN I LUND

Den legendariska Lugi-tränaren Olle Olsson gick inför ett derby ut med budskapet "Det är aldrig H43:s tur att vinna ett derby". Olle var säker på vinst och lät B-uppställningen starta matchen. Ett heltaggat H43 vann matchen ganska enkelt.

"Lillebror" H43 hade i derbyt 2002 chansen att skicka ut Lugi ur Elitserien. Ett skadedrabbat Lugi där till och med tränaren Pelle Käll var tvungen att spela, lyckades till slut vinna matchen och klara elitseriekontraktet. Stor matchhjälte blev Kristian Meijer som även i kväll spelar för Lugi.

En debutant som alla skulle vilja slänga in i ett derby, var Jonas Sandberg, H43, som i derbyt 1979 gjorde sanslösa 13 mål, just fyllda 17 år.