Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Tomas Axnér

Axnér: Underläget – det är Ystads chans

I söndags såg jag ett övertygande Alingsås gå till final. Det spelar ingen roll om de spelar hemma eller i Amazonas djungler. De kör bara.

Guldkandidaten Kristianstad visar inte alls upp något liknande - det är YIF:s chans.

Den andra guldfavoriten, IFK Kristianstad, har däremot inte visat upp samma takter. Framförallt inte på bortaplan. Där har de haft förtvivlat svårt i de senaste säsongernas slutspel.

Visst, många av de sju raka nederlagen har kommit i jämna matcher där IFK har snubblat på målsnöret.

Jag har själv deltagit i eller bevittnat flertalet av dessa bortaförluster och något som faktiskt känns genomgående är krampen och osäkerheten som kommer över laget i matchernas slutskeenden. Där har de redan tre gånger i år, kommit till korta mot lag som de på papperet ska slå.

Från håll, uppe på läktaren eller i tv-soffan är det tydligt i spelarnas krampaktiga agerande men är man nära plan kan man till och med se osäkerheten i deras ögon. Kanske härstammar det ur traumat från SM-finalen mot Drott, där IFK tappade en stor ledning till en svidande förlust?

Kan ni er handboll så minns ni säkert Magnus Perssons slumpmål några tiondelar innan slutsignalen som tystade det brandgula havet i Scandinavium i maj 2013.

I andra avseenden utstrålar Kristianstad en självsäkerhet med sitt organisatoriska, publika och ekonomiska övertag i svensk handboll.

Kanske är kraven som kommer i kölvattnet av det något som spelarna inte hittills klarat av att bemästra, när det väl gäller på riktigt.

I serielunken var IFK annars seriens bästa bortalag, då vände laget till synes hopplösa underlägen till segrar.

Det är sedan gammalt att alla lag som möter Kristianstad har förmånen att slå ur underläge. Ystads IF har inget att förlora i kväll, de går för vinst.

De vet att IFK går att snacka med utanför Colosseum och de vet också att IFK vacklar på hemmaplan om man som bortalag lyckas hålla matchen jämn ända in i slutminuterna.

För IFK Kristianstads gäller det att bestämma sig, sätta ner foten och bryta en trend på bortaplan. Aj fan, där var den ju, den berömda pudeln med sin kärna...