Tomas Axnér

Underläget – det är Ystads chans

Publicerad

I söndags såg jag ett övertygande Alingsås gå till final. Det spelar ingen roll om de spelar hemma eller i Amazonas djungler. De kör bara.

Guldkandidaten Kristianstad visar inte alls upp något liknande - det är YIF:s chans.

Den andra guldfavoriten, IFK Kristianstad, har däremot inte visat upp samma takter. Framförallt inte på bortaplan. Där har de haft förtvivlat svårt i de senaste säsongernas slutspel.

Visst, många av de sju raka nederlagen har kommit i jämna matcher där IFK har snubblat på målsnöret.

Jag har själv deltagit i eller bevittnat flertalet av dessa bortaförluster och något som faktiskt känns genomgående är krampen och osäkerheten som kommer över laget i matchernas slutskeenden. Där har de redan tre gånger i år, kommit till korta mot lag som de på papperet ska slå.

Från håll, uppe på läktaren eller i tv-soffan är det tydligt i spelarnas krampaktiga agerande men är man nära plan kan man till och med se osäkerheten i deras ögon. Kanske härstammar det ur traumat från SM-finalen mot Drott, där IFK tappade en stor ledning till en svidande förlust?

Kan ni er handboll så minns ni säkert Magnus Perssons slumpmål några tiondelar innan slutsignalen som tystade det brandgula havet i Scandinavium i maj 2013.

I andra avseenden utstrålar Kristianstad en självsäkerhet med sitt organisatoriska, publika och ekonomiska övertag i svensk handboll.

Kanske är kraven som kommer i kölvattnet av det något som spelarna inte hittills klarat av att bemästra, när det väl gäller på riktigt.

I serielunken var IFK annars seriens bästa bortalag, då vände laget till synes hopplösa underlägen till segrar.

Det är sedan gammalt att alla lag som möter Kristianstad har förmånen att slå ur underläge. Ystads IF har inget att förlora i kväll, de går för vinst.

De vet att IFK går att snacka med utanför Colosseum och de vet också att IFK vacklar på hemmaplan om man som bortalag lyckas hålla matchen jämn ända in i slutminuterna.

För IFK Kristianstads gäller det att bestämma sig, sätta ner foten och bryta en trend på bortaplan. Aj fan, där var den ju, den berömda pudeln med sin kärna...

Tomas Axnér
Tomas Axnér

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag