Tomas Axnér

Axnér: "Ett bättre lag betyder inte allt"

ESKILSTUNA. Så fick vi en ny skånsk drömsemifinal i handbollens SM-slutspel. För ni minns väl förra vårens "supersemi" mellan IFK Kristianstad och Lugi?

Nu väntar ett nytt prestigefyllt Skånederby inför fullsatta läktare.

Precis vad som behövs för att höja temperaturen för hela slutspelet till max.

Prestigen mellan IFK Kristianstad och Ystads IF är stor, inte minst efter deras senaste möte i elitserien där Ystads klubbchef Jörgen Hansson kastade bensin på brasan med sina uttalanden på klubbens hemsida.

Den tändvätskan tog Kristianstad till vara på och vann ganska enkelt men å andra sidan har YIF inget att förlora och rider på en skön våg av självförtroende som kan göra dem till en obehaglig motståndare för IFK Kristianstad.

YIF är förvisso till stora delar ett ungt lag men i semifinalerna mot Lugi var det äldre gardet med hår på bröstet som klev fram.

Trion Mikkel Ibsen, Alexander Borgstedt och Anders Persson ser betydligt hungrigare ut när slentrianen i elitserien är över.

Får man dessutom linjeveteranen Martin Bager med på båten, kryddat med ungtuppen, Lukas Nilssons hypervassa skott, kan YIF till och med ge IFK Kristianstad rejält med huvudvärk.

IFK Kristianstad är ofrånkomligen stor favorit att ta sig vidare till SM-finalen i Scandinavium den 24 maj.

Inte bara för att de har hemmaplansfördel i en eventuell femte och avgörande match, utan för att de på papperet har en bättre och bredare spelartrupp.

Ystads låga försvar passar dessutom IFK väl och är nog den främsta anledningen till att valet föll på just YIF.

För IFK:s succémålvakt Leo Larsson blir det en speciell match. Han har under stora delar av sitt liv varit reservmålvakt i YIF. Först när han kom till Kristianstad blommade han ut.

Hans glädje och medryckande spelstil har snabbt gjort honom till en publikfavorit i Kristianstad men han ska nog helst undvika sina traditionsenliga känsloyttringar - åtminstone i Österporthallen.

Jag ser gärna en oviss semifinalserie som går till fem matcher men något säger mig dock att IFK Kristianstad på sin höjd släpper ifrån sig en bortamatch och följaktligen slår ut Ystads IF med 3-1 i matcher.

Å andra sidan så har jag tippat fel förr och ett bättre lag betyder inte allt.

I derbyn kan allt hända och visar Ystads IF upp samma passion som i matcherna mot Lugi kan en skräll ligga på lut.

IFK Kristianstad vs Ystad - här är Axnérs betyg på rivalerna

Målvakter


’’Anders Persson har varit en av elitseriens bästa målvakter med rutin från internationella matcher. Han är den bästa målvakten i den här semifinalen. Han räds inte IFK Kristianstad – men han har bara junioren Andreas Björkman Myhr bakom sig.

Betyg


’’Leo Larsson har överraskat stort under året men har inte rutinen från de stora matcherna. Det har däremot Magnus Dahl som inte har hittat rätt i IFK Kristianstad än. Som par betraktat är de en stark duo.

Betyg


Försvar


’’Ystads försvar är på intet sätt dåligt men den här lagdelen är klart sämre än IFK Kristianstads. Många unga spelare under utveckling och ganska svaga tvåor.

Betyg


’’Ola Lindgrens styrka som spelare var defensiven. Även som tränare är det hans största styrka. IFK ställer upp det maffigaste försvaret i elitserien.

Betyg


Anfall


’’Ystad spelar i perioder riktigt bra anfallshandboll. Laget har i långa perioder varit beroende av Lukas Nilssons modiga skytte men i takt med att Alexander Borgstedt och Mikkel Ibsen kommit igång, blir det betydligt vassare.

Betyg

’’IFK Kristianstad har haft problem mot Hammarbys offensiva försvar men mot mer traditionella 6–0-försvar finns det lite att anmärka på. IFK har två bra uppställningar och många vassa skyttar. Nyckelfiguren blir Stenbäcken som behöver hitta formen igen.

Betyg


Kontringar


’’Ystad har i perioder fått till ett riktigt bra kontringsspel och det var en av nycklarna till framgången i kvartsfinalerna mot Lugi.

Betyg

’’IFK Kristianstad har i sett till hela säsongen förbättrat sitt kontringspel rejält. Kantspelarna Björnsen och Tollbring är anledningarna – men även målvakten Leo Larsson som har ett av seriens bästa utkast.

Betyg


Hemmaplan


’’Österportshallen är väl inte direkt traktens praktverk men när den är fylld till bristningsgränsen är den väldigt svårforcerad. Frågan är hur många biljetter som IFK:s trogna supportrar lyckas köpa loss.


’’Det krävs en tung murbräcka för att storma Colosseum. Det enda laget som har lyckats med det den här säsongen är Lugi. En orange högljudd vägg kommer möta YIF. IFK-spelarna skruvar upp tempot rejält på hemmaplan.

Betyg