Tomas Axnér

Axnér: Det är bara Lugi som kan skrälla

Det krävs mer

HÖÖR. På bara några år har H65 etablerat sig i elitserien och vunnit Challenge Cup.

Men laget är fortfarande inte det främsta att utmana Sävehof i kampen om SM-guldet. Det går inte med en ointresserad stjärna som går mållös från en kvartsfinal på hemmaplan.

Just nu är Lugi det enda lag som har chans att skrälla i finalen den 24 maj.

Kampen om damernas SM-guld rullar vidare. Huvudkonkurrenterna till överlägsna Sävehof - H65 och Skuru - var i elden efter att överraskande ha förlorat sina första kvartsfinaler.

I går kvitterade de båda topplagen, på hemmaplan, helt enligt plan.

Skuru tog gruvlig revansch när de körde över Heid. Göteborgarna har överraskat väldigt positivt efter EM-uppehållet, anförda av Sävehofs gamle demontränare Rustan Lundbäck. Hans magi räckte inte i Stockholm denna gång, men den kan mycket väl ge laget ytterligare en hemmavinst och skapa nerv i en eventuell femte match.

Matchen i Höör mot Västerås Irsta var dock inget för en finsmakare. Föreställningen präglades av horribla tekniska fel. Det kastades ut så många bollar längs sidlinjerna att arrangören borde ha delat ut skyddshjälmar innan matchstart.

När domarna blåste för full tid hade lagen tillsammans gjort sanslösa 40 tekniska fel.

Värst var gästerna, som anmärkningsvärt nog gjorde fler tekniska fel än antal gjorda mål.

H65 visade i och för sig upp ett väldigt bra försvarsspel men även deras anfallsspel lämnade en hel del övrigt att önska.

Storstjärnan Jasmina Djapanovic lämnade matchen mållös och såg snarare ointresserad ut än inspirerad av festen på hemmaplan i ett SM-slutspel. Istället var det tvåvägsspelaren Jennie Linnell som i den andra halvleken löste upp nervknutarna hos ett skärrat H65.

H65 har under flera säsonger byggt upp ett lag med ambitioner att närma sig och på sikt kunna utmana dominerande Sävehof. Laget skaffade sig i och med andraplatsen i grundserien ett gyllene läge att ta sig till sin första SM-final.

Men ska laget ta sig dit krävs det mycket bättre spel än vad som hittills har visats upp i kvartsfinalserien.

Efter att ha sett samtliga Sävehofs titelutmanare inför finalen Scandinavium den 24 maj, känns i stället tabellfyran Lugi i nuläget som den skarpaste motståndaren att ställa ut på banan.

De möter förvisso luriga Skövde i sin kvartsfinalserie, men kan hemma i Lund på måndag koppla ett bastant grepp om en semi-finalplats.

Lugi var dessutom under våren ytterst nära att spräcka Sävehofs osannolika segersvit och har i nuläget en positivare formkurva än H65 och Skuru.

Det ska dock spelas om det först. I Skåne hoppas handbollsfanatikerna på att Sävehof väljer Skuru i semifinal.

För H65-Lugi skulle bli en riktig showdown.

HANDBOLLSEXPERTEN TOMAS AXNÉR OM KVARTSFINALERNA

Sävehof-Eslöv 1-0

Nästa match: Måndag, 17.00.

Sävehof hade stora problem borta mot Eslöv i den första matchen. Skador på högersexorna ligger främst bakom den knappa vinsten. Sluga tränaren Thomas Westerlund packade ihop försvaret och lät Sävehofs unga ersättare på högerkanten avsluta. Däremot tror jag inte att Eslövs spelare gör sig några illusioner om att att kunna skrälla på bortaplan.

Tips 3-0 till Sävehof

H65-Västerås Irsta 1-1

Nästa match: Lördag 11 april.

H65 har fortfarande inte varit i närheten av att nå sin högsta nivå i den här matchserien. Jag förväntade mig en enkel 3-0-kross av Västerås Irsta. Speciellt på hemmaplan ska H65 köra över ett lag från elitseriens mellanskikt. Jag tror att det sker redan i nästa match och att H65 sedan håller ångan uppe och tar bortamatchen av bara farten.

Tips 3-1 till H65

Skuru-Heid 1-1

Nästa match: Lördag 11 april.

Silverräven Rustan Lundbäck har långt från trollat klart. Känner jag honom rätt så har han redan till nästa bortamatch, en ny plan på gång. Heid kommer garanterat sälja sig dyrare än vad de gjorde igår och kan med mycket stor sannolikhet vinna sin återstående hemmamatch. Däremot så tror jag att Skuru brottar sig ur den här kvartsfinalserien till slut.

Tips 3-2 till Skuru

Lugi-Skövde 1-0

Nästa match: I morgon, 17.00.

Lugi fick inte välja motståndare i slutspelet utan fick Skövde som ingen av de andra topplagen ville välja. Den här kvartsfinalen är, på papperet, den mest ovissa men i och med Lugis vinst efter förlängning i det första mötet har tjejerna från Lund skaffat sig ett avgörande övertag. Jag tror att Lugi, om än knappt, nu vinner sina båda hemmamatcher.

Tips 3-0 till Lugi