Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mattias Larsson

En viktig strid väntar för vår ligas framtid

Foto: TOMAS LEPRINCE
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Till årets säsong gjorde ECA och Uefa det svårare för svenska klubbar att nå framgång i Europa.

Allsvenskan riskerar att på sikt lida svårt av det.

Nästa slag har redan börjat.

Det innefattar ett ännu större hot mot allsvenskans framtid.

När AIK i sommar ska kvala till Champions League finns sex platser att ta via kvalspel.

När Malmö FF 2014 och 2015 tog sig hela vägen in i gruppspel fanns tio platser att slåss om.

Sedan förra sommaren har de allra största ligorna dessutom fler platser än tidigare, vilket i sin tur innebär att svenska lag nu måste slå ut fler högre rankade klubbar än vad som behövdes under MFF:s succéår.

Detta beslut från 2016 låg klubbarnas samarbetsorganisation ECA (European Club Association) bakom och det genomdrevs tillsammans med Uefa i en process som i efterhand fått mördande kritik för bristen på insyn. Som exempel kan nämnas att Uefas medlemsförbund (som exempelvis engelska FA och Svenska Fotbollförbundet) inte fick någon vetskap om vad som var på gång innan beslutet var klubbat.

Detta format gäller till och med säsongen 2023/2024.

När svenska klubblag når framgång i Europa pratas det om huruvida det är bra för svensk fotboll eller inte.

Jag tycker vi borde ändra det till huruvida det är bra för allsvenskan eller inte.

Att inte ha allsvenska lag i Europaspel gör ligan mindre attraktiv för spelare, mindre bra spelare ger i sin tur färre framgångar, sämre fotboll, sämre intäkter och på sikt – vare sig man vill det eller ej – så ökar det risken för minskat intresse. Och därmed ännu mindre intäkter. Och så fortsätter spiralen nedåt.

Vi har i dag ett fantastiskt klimat kring allsvenskan. Klubbarna, Sef och – först och främst – supportrarna gör ett jättejobb för att Sveriges högsta serie på många sätt håller högsta europeiska klass.

Att Malmö FF spelat fyra gruppspel på fem år och att AIK, Elfsborg, Helsingborgs IF och Östersund också spelat Europagruppspel under 10-talet är ett bevis på det.

Men trots att det nya formatet för de europeiska cuperna bara är på väg att avsluta sin första säsong av sex tornar redan ett nytt och ännu större hot upp mot allsvenskan.

ECA, under ledning av Juventus-bossen Andrea Agnelli, har presenterat ett program med vad man kallar för principer efter vilka man vill utveckla europeisk klubbtävlingsfotboll.

I den finns bland annat en tävlingspyramid med upp- och nedflyttningar.

Exakt hur den ska se ut är oklart – men historiskt sett finns det ingenting som talar för att den ska ge mindre ligor, som den svenska, större möjligheter. Bara tvärtom.

Kritiken är redan hård.

Konflikten mellan toppklubbarna (ECA), Uefa och ligornas organisation (European Leagues) är redan infekterad.

Möjliga framtida scenarion som sipprat ut är ett CL-gruppspel med fyra grupper om åtta lag, i stället för dagens åtta grupper med fyra lag. Allt för att ge de stora lagen fler internationella matcher mot varandra. Andrea Agnelli har till och med öppnat för att det kan komma att kräva att antalet lag i de nationella ligorna behöver minskas.

Att konflikten mellan storklubbarna och ligorna är på väg att bli avgrundsdjup är lätt att förstå.

Som jag ser det är allt det här ytterligare ett steg i fotbollens segregering.

Det Juventus som Agnelli företräder till vardags har segrat ihjäl italienska ligan. Klubbens matcher nationellt är ointressanta på världsmarknaden. Enda gången Juve når den uppmärksamhet man behöver (för att räkna hem exempelvis en Ronaldo-värvning) är de gånger man spelar i CL. Säsongen 2018/2019 blev det tio gånger. Så klart alldeles för få ur Agnellis synvinkel.

Jag har svårt att se det som en slump att ECA:s två representanter i Uefas högsta bestämmande råd, den exekutiva kommittén, är just Agnelli och Nasser Al-Khelaifi – president i det Paris Saint-Germain som ha samma status i Frankrike som Juve har i Italien.

Det finns fler klubbar i liknande situationer och deras makt mot Uefa har uppenbarligen ökat de senaste åren.

Frågan nu är hur det ser ut de närmsta två åren.

Ungefär så lång tid beräknas det nämligen ta innan det är klubbat hur de europeiska cupgruppspelen kommer att se ut.

För svensk del finns det redan beslut att spegla framtiden i.

Från och med 2021 spelas det som i dag har arbetsnamnet Europa League 2. Som det ser ut kommer alla svenska lag som i dag kvalar till Europa League att hamna i den nya, lägre rankade, turneringen i stället. 

Våra lag kommer att ställas mot mindre attraktiva motstånd och chansen att ställas mot klubbar från större ligor riskerar att helt försvinna. 

Vad det betyder för allsvenskan?

Ointressanta internationella matcher utan något större i potten känns föga lockande för en allsvensk publik van vid hejdundrande Stockholmsderbyn, Häxkitteln i Malmö och en supporterkultur med kokande själar och hjärtan.

Där spelare som de senaste åren kommit till allsvenskan pratat om Malmö FF:s och Östersunds internationella framgångar kommer en viktig attraktionskraft att helt försvinna.

Därför är vad som händer nu oerhört viktigt för allsvenskans framtid.

Kommer de stora elefanterna att lyckas roffa åt sig ännu mer?

I så fall kommer allsvenskan att drabbas hårt.

Motdraget är en lång och intensiv strid för ett mindre hierarkiskt Fotbollseuropa och då måste även allsvenskan skrika så högt det bara går, redan nu.