Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

Väldigt värdiga vinnare – nu är tiden att fira vilt

Nathalie Björn efter vinsten
Anna AnvegårdFoto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Caroline Seger och FC Rosengård har anledning att jubla.Foto: BILDBYRÅN

Sjätte guldet på ett decennium.

FC Rosengård stänger 2010-talet på ett imponerande sätt.

Visst finns det orosmoln i horisonten.

Men de måste få bli ett senare problem – för nu är tiden för ett välförtjänt firande.

Under 2010-talets första år vann LdB FC Malmö sitt första SM-guld under just det namnet.

Med sig i bagaget hade klubben fem SM-guld som Malmö FF och när vi nu stänger decenniet har klubben bytt namn ytterligare en gång.

Och vunnit sex SM-guld.

För trots att det slutade 1–1 på Malmö Idrottsplats mot Vittsjö var det aldrig någon fara (även om sportchef Therese Sjögrans vita ansikte där upp på läktaren såg ut att säga något annat hela andra halvlek).

Sommarvärvningen Anna Anvegård tryckte in 1–0 i krysset efter knappa halvtimmen, sedan Sofie Sveva (en av planens allra bästa) slagit ett av alla fina inlägg från vänsterkanten och Vittsjös Sandra Adolfsson olyckligt lagt bollen till rätta för Anvegård.

Bortalaget hade en målchans att prata om i hela matchen och den nickade Alexandra Benediktsson i mål.

Men det var FC Rosengårds match.

Caroline Seger var tillbaka i startelvan och från sittande mittfältsposition styrde hon inte bara mittfältet utan hela matchen.

Visst var Rosengård hela andra halvlek ett mål i nacken från att få vänta en vecka med guldet, men insatsen var av ett sådant slag att det inte gick att missa en vecka till.

Och 3 262 åskådare fick till slut guldjubla och det här lagets sammanlagt elfte SM-guld.

De gulden har tagits under tre olika klubbnamn och det råder ingen tvekan om att elitfotboll för damer är en ekonomiskt svår bransch att ge sig in men under namnet FC Rosengård har Sveriges genom tiderna mest framgångsrika klubb tagit nya steg.

Jämfört med sina allsvenska konkurrenter är FC Rosengård inte bara bäst på planen.

Man är bäst på att locka och arbeta med sponsorer.

Man är bäst på samhällsarbete där arbetsmarknadsprojeketet Boost by Rosengård – riktat mot ungdomar 16-24 år i Malmö – samt Football for Life-projektet i Sydafrika är främsta exemplen.

Man är bästa varumärkesmässigt.

Därför är årets SM-guld en framgång på så många olika plan och att FC Rosengård nu vunnit allsvenskan med god marginal har många förklaringar.

FC Rosengårds SM-guld välförtjänt

Rent sportsligt har tränaren Jonas Eidevall fått ett år till på sig att sätta sin vision av hur FCR ska spela och det arbetet har han skött på ett exemplariskt vis. Samtidigt har sportchefen Therese Sjögran sitt kanske bästa transferfönster någonsin bakom sig där hon i somras tog farväl av Iva Landeka och Anja Mittag men plockade in bland andra svenska landslagsspelaren Anna Anvegård och serbiskan Jelena Cankovic, båda från Växjö.

Överhuvudtaget har FC Rosengård under 2019 visat den bredd och stabilitet vars avsaknad sannolikt kostade klubben guldet i fjol. 

En enda förlust har det blivit i årets serie – i derbyt borta mot LB07, en match som sportchefen Therese Sjögran beskriver som ”alla tiders bottennapp”.

Med tre omgångar kvar att spela av årets serie var FC Rosengård åtta poäng före närmsta konkurrent, hade gjort sju mål fler än näst bästa lag framåt och inget lag hade släppt in färre mål.

Så gott som all statistik över årets allsvenska säsong toppas av FC Rosengård och dess spelare.

Det är helt enkelt ett väldigt rättvist SM-guld.

Och som läget ser ut just nu kan Jonas Eidevall och hans tränarstab få lov att behålla en stor och viktig del av den här truppen även till nästa år. 

På så sätt kan lagbygget förfinas och spelsättet förbättras ytterligare. Och om ingenting radikalt händer kommer FC Rosengård inte bara att gå ut till nästa säsong som regerande mästare utan också som favoriter till guldet.

Finns det inga hot?

Jo då. Det finns massor. 

De senaste tre åren har hoten från allsvenska konkurrenter varit så starka att Piteå och Linköping tre år i rad smitit förbi och vunnit guld och i fem-sex år har vi sett storklubbar på herrsidan som runtom i Europa börjat bygga upp damverksamheter med budgetar som damallsvenska lag knappt ens kan fantisera om.

Den senaste månaden har hotet mot FC Rosengård även vuxit i deras egen stad.

Största hotet mot Rosengård kommer från MFF

FC Rosengårds damlag är i grund och botten Malmö FF:s.

Ett Malmö FF som nu jobbar för en fusion med FC Rosengårds allsvenska lokalkonkurrent LB07.

Vad det innebär på sikt är omöjligt att säga.

Att det är ett nytt problem som FC Rosengård måste överleva är dock sannolikt.

Men antalet hinder som FCR under sina olika namn överlevt är oräkneliga och det är inte omöjligt att man klarar även det här.

Men det är mörka moln för en annan dag.

I dag ska guldhattarna på, champagnen sprutas och den elfte SM-titeln firas.

Å det grövsta.

För det har spelarna, klubben och dess supportrar med råge förtjänat.

Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.