Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

”Väckte Colak Malmös anfallare med sitt adjö?”

Kvällspostens Mattias Larsson
Foto: TOMAS LEPRINCE
Marcus Antsonsson
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Amin Sarr.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Sebastian Nanasi är ett utropstecken med en tung uppförsbacke framför sig.

Antonio Colaks adjö i Grekland väckte Malmös centrala anfallare till liv.

Och vilka växlar kan egentligen dras på en storseger i en betydelselös match mot Halmstad?

Här är Kvällspostens Mattias Larssons fem funderingar efter att Malmö FF krossat Halmstads BK i svenska cupen.

1. Vagic verkligen mittback?

Jon Dahl Tomasson kom till Malmö, inventerade truppen och kom fram till att Pavle Vagic skulle skolas om till mittback. Så blev det och på den positionen spelade Vagic på lån i J Södra i fjol. Insatserna i MFF 2021 har varit som mittback, fram till HBK. Då spelade Vagic central mittfältare med bravur. Klok i att positionera sig på fria ytor, bra bollvinnare och fin med bollen. Dessutom visade Vagic även ett offensivt register, inte minst med den öppnande passning som gav MFF det viktiga 2–1-målet. Stort utropstecken.


2. Nanasis uppförsbacke

Bästa prestationen hittills av 18-årige Nanasi som från sin vänstra kantanfallsroll berövades ett mål i femte minuten men stötte in viktiga 2–1 efter paus. Finfin fart framåt på Nanasi mot ett stundtals trögt HBK och när Rieks nu är skadad och Traustason ännu inte klar för 90 minuter och kanske på väg från klubben var Nanasis insats väldigt positiv. Men sett till speltid 2021 är det ju ändå tung uppförsbacke för Nanasi. En frisk Rieks går före och i veckan storvärvades Veljko Birmancevic på just den positionen. Men Nanasi visade att han bör kunna prestera riktigt bra och växa på lån i ett rätt bra lag 2021.


3. Dragningen

Herre Jisses. HBK:s 19-årige Erik Ahlstrands ”Kurre Hamrin”-fint på Jonas Knudsen var sjustjärnig. MFF:s inkastspecialist var någonstans mellan Rådhusplatsen och Kongens Nytorv och fick se sin röda pølse dränkas i så väl ketchup som senap och ett berg av rostad lök. Att Halmstads nyförvärv Amir Al-Ammari stänkte in Ahlstrands passning med både kraft och precision just invid stolpen gjorde sekvensen till årets godbit i årets cupspel så här långt.


4. Colaks adjö väckte MFF:s ”nior”?

Malmö FF förhandlar med Antonio Colak, central anfallare i grekiska Paok. På fredagen ska tyskkroaten ha tagit farväl av sina lagkamrater i Thessaloniki. Dagen efter stod Marcus Antonsson för sin bästa ”nr 9”-insats för året. Påpassligt mål till 1–0, en snygg assist till Toivonen och inblandad i långt mycket mer än så. Och när Antonsson byttes ut och Sarr in så stod den unga talangen för ett klockrent ”nr 9”-mål. Först vunnen luftduell och touch till Toivonen, sedan bollen tillbaka och ett hårt skott indunkat i krysstrakten. Väckte Colak MFF:s nior? Eller släppte pressen på Sarr samtidigt som Antonsson ville visa HBK att han blir bra på lån där under 2021?


5. Vilka växlar kan dras?

HBK byggde sin allsvenska plats på en betongdefensiv med 19 (!) hållna nollor i superettan 2020. Nu förlorade man mot Gais med 2–0, spelade 0–0 mot Västerås och fick storstryk av Malmö. Dessutom har man sargats av lite skador och numerärt är truppen tunn. Det kan bli ett tufft år på fagra Örjans vall, sett till hur cupspelet sett ut. Sedan var det en resultatmässigt betydelselös match som Malmö FF hanterade på ett bra sätt och Halmstad inte alls. Den kloke avvaktar med att dra växlar efter den här matchen.